ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

177.14 Ανάδειξη της Βασιλικής του Άγιου Αχίλλειου στην μικρή Πρέσπα

02 Απρίλιος, 2015

177.14 Ανάδειξη της Βασιλικής του Άγιου Αχίλλειου στην μικρή Πρέσπα

H παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στη μελέτη και αναδιαμόρφωση του χώρου που βρίσκεται η τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα εκκλησία του Αγίου Αχίλλειου.

Φοιτητής : Καψάλας ελευθέριος
Επιβλέποντες : Ν. Θωμάς, Α. Μιχαηλίδης
Αρχιτεκτονική σχολή Ξάνθης
Ημερομηνία παρουσίασης : 10 Μαρτίου 2014

 

 

H παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο "Ανάδειξη της Βασιλικής του Άγιου Αχίλλειου στην μικρή Πρέσπα" αφορά στη μελέτη και αναδιαμόρφωση του χώρου που βρίσκεται η τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα εκκλησία του Αγίου Αχίλλειου. Η εκκλησία χρονολογείται στις τελευταίες δεκαετίες του 10μ.Χ. και χτίστηκε από τον τσάρο της Βουλγαρίας Σαμουήλ στο νησάκι που βρίσκεται η Μικρή Πρέσπα. To μνημείο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δυο λόγους.  Κατασκευάστηκε με την προοπτική να αποτελέσει μέρος της πρωτεύουσας του νέου κράτους του Σαμουήλ δηλαδή για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους και για τον τρόπο με τον οποίο το μνημείο "πεθαίνει".

Πως όμως πραγματοποιείται επέμβαση σε ένα υπάρχον μνημείο και ποια στοιχεία θα καθορίσουν την σύνθεση ενός νέου κτιρίου;

Τα στοιχεία του μνημείου που θεωρήθηκαν σημαντικά και τα οποία επηρέασαν τη νέα κατασκευή είναι :  οι αρχικές χαράξεις της εκκλησίας με κάναβο 11μ Χ 11μ, οι άξονες των κεντρικών τοίχων πλάτους ενός μέτρου οι οποίοι και αποτέλεσαν την βασική πορεία του νέου κτιρίου, και ο χώρος του ιερού που έμεινε ανέπαφος ως ένδειξη σεβασμού στην παλαιότερη ιερότητα του χώρου.

Βασικός στόχος του παρόντος εγχειρήματος αποτελεί η δημιουργία ενός νέου κτιρίου μέσω του οποίου θα επιτυγχάνεται ο επαναπροσδιορισμός του μνημείου μέσα από την οπτική της σύγχρονης εποχής αλλά και η ανάδειξη του  φυσικού τοπίου.

Η σύγχρονη εποχή με τους ταχύτατους ρυθμούς της , την υπερπληροφόρηση, την έξαρση των κοινωνικών δικτύων, τη διαφήμιση και τον γενικότερο βομβαρδισμό πληροφοριών και εικόνων δεν αφήνει αδιάφορη την αρχιτεκτονική. Όλες οι παραπάνω τάσεις της εποχής οδήγησαν στην ιδέα δημιουργίας ενός κτιρίου που συνειδητά αυτοπαρουσιάζει τον εαυτό του και αποσυντονίζει τον επισκέπτη με τα χαοτικά επίπεδα και τις κολώνες.

Το μνημείο χάνει την προσοχή του επισκέπτη, ο οποίος πρέπει να ακολουθήσει μια γρήγορη πορεία μέσα από έναν διάδρομο (ενός μέτρου) εκφράζοντας έτσι τις συνθήκες διαβίωσεις του σημερινού τρόπου ζωής.

Το νησί του Άγιου Αχίλλειου αποτελεί ένα τελείως φυσικό(αυτοφυές) τοπίο με ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση. Οι άνθρωποι, όμως, συνηθισμένοι σε αστικά τοπία αντιλαμβάνονται τη φύση ως κάτι ήρεμο και ως μια ευκαιρία χαλάρωσης ξεχνώντας οτι ο βασικός νόμος της φύσης είναι ο νόμος της κυριαρχίας και η συνεχής πάλη για επιβίωση. Απόρροια των προηγούμενων υπήρξε η δημιουργία μιας κυριαρχικής νέας μορφής η οποία θα αντιτίθεται στο μνημείο και η οποία θα προσαρμόζεται με ένα θεωρητικό τρόπο  με το γύρω τοπίο.

Απώτερος σκοπός του είναι να προσδώσει μια νέα οπτική του χώρου διαπερνώντας παράλληλα και τις συνθήκες της εποχής. Ειδικότερα η σύνθεση αποτελείται από την υποδοχή, το βασικό στέγαστρο του ναού, ένα υπαίθριο αμφιθέατρο και  υπόσκαφων χώρων (διοίκηση, αναψυκτήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τουαλέτες).

Οι επισκέπτες,  με την άφιξη τους στο χώρο συναντούν την υποδοχή, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η άνοδος τους και ακολουθούν την πορεία του παρατηρητηρίου που εξελίσσεται πάνω στους άξονες των παλαιών τοίχων. Τα πλατώματα που πλαισιώνουν το παρόν έργο, αποτελούν χώρους στάσης και ενατένισης των επισκεπτών. Ακόμα ο σχεδιασμός των πλατωμάτων υλοποιήθηκε με βάση τις αρχικές χαράξεις της εκκλησίας και σε προκαθορισμένες θέσεις έτσι ώστε να αναδειχθούν συγκεκριμένα γνωρίσματα του μνημείου (όπως η καλύτερη θέαση του τάφου του Αγίου Αχίλλειου, των άλλων τάφων στο νότιο κλίτος, το κεντρικό ιερό).

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital