ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

15 Οκτώβριος, 2013

b84

Παραθαλάσσιες κάψουλες ή εναλλακτική πρόταση θερινού καταλύματος.Cry

English version

Φοιτήτρια: Νίκη Δρετάκη
Επιβλέποντες: Μανώλης Ηλιάκης, Νατάσσα Παπαδέδε
Σύμβουλος: Γιώργος Μπούφης
Κολλέγιο Βακαλό και University of Derby
Ημερομηνία παρουσίασης: Ιούνιος 2013

 

 

Αντικείμενο σχεδίασης της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν ένα θερινό κατάλυμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι προϊόν βιομηχανικής παραγωγής. Ζητούμενο ήταν να μπορεί να λύεται, να μεταφέρεται και να τοποθετείται σε παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. Βασικοί κανόνες στον σχεδιασμό αποτέλεσαν η λειτουργική οργάνωση και απλότητα, η ευελιξία και πολυχρηστικότητα, η δημιουργία ευνοϊκών  συνθηκών διαμονής καθώς και η ομαλή ένταξη στο περιβάλλον στο οποίο στήνεται.

Προκειμένου να μην δημιουργηθεί ένα ογκώδες κέλυφος στο τοπίο, οι λειτουργίες της προσωρινής κατοικίας επιμερίζονται σε 4 αυτόνομες μονάδες. Η ιδέα αυτή έλκει την καταγωγή της από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μεσογείου, στην οποία το κέλυφος της εστίας διαιρείται σε μικρότερους όγκους που οργανώνονται γύρω από μια αυλή. Παράδειγμα αποτέλεσε επίσης το σπίτι που σχεδίασε ο  Ι.Ξενάκης στην Αμοργό, όσον αφορά τόσο στην καμπύλη μορφολογία του, όσο και στον επιμερισμό του λειτουργικού προγράμματος σε αυτόνομες μονάδες.

 

 

Οι μονάδες-«κάψουλες» είναι τέσσερις:  χώρος διημέρευσης, κουζίνα, χώρος ύπνου, λουτρό-wc. Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει ποιες μονάδες θα χρησιμοποιήσει, να ορίσει τόσο τη μεταξύ τους σχέση όσο και αυτή του συνόλου με το τοπίο. Έτσι, δημιουργούνται διαφορετικές γεωμετρικές δομές και συνθέσεις αναλόγως του κλίματος, του προσανατολισμού, της θέας και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της κάθε περιοχής. Η ευελιξία αυτή εξασφαλίζει προστασία από τον άνεμο και τον ήλιο και ταυτόχρονα  δημιουργεί εναλλακτικές ποιότητες κατοίκησης ανάλογα με τις επιθυμίες του χρήστη.

Για τον σχεδιασμό χρησιμοποιήθηκαν διαστάσεις από τη μπλε και την κόκκινη σειρά του συστήματος Modulor του Le Corbusier. Μέσω αυτού του συστήματος έγινε προσπάθεια οι αναλογίες και τα εργονομικά μεγέθη να είναι όσο το δυνατόν αρμονικότερα με το ανθρώπινο σώμα. Επίσης η αναζήτηση της ελάχιστης διάστασης για την λειτουργική επίλυση διαφόρων σημείων οδήγησε στη σμίκρυνση της κλίμακας και στον σχεδιασμό μικρών και ευέλικτων μονάδων, οι οποίες δεν έχουν την άνεση μιας πολυτελούς εξοχικής κατοικίας αλλά λειτουργούν ως απόλυτα αναγκαία κελύφη της ανθρώπινης δραστηριότητας που φέρνουν τους ενοίκους σε στενότερη επαφή με τη φύση.

 

 

ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ
Βασικό υλικό πλήρωσης του σκελετού είναι το καλάμι bamboo, υλικό που διευκολύνει την καμπύλη μορφολογία της κατασκευής και κατά συνέπεια τη ροή του αέρα ενώ δε δημιουργεί «αιχμές» στο φυσικό τοπίο. Στην ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική άλλωστε, καμπύλη θεωρείται ότι είναι και η φυσική κίνηση του ανθρώπινου σώματος.

Στις μονάδες της κουζίνας και του υπνοδωματίου, η πρόσβαση πραγματοποιείται μόνο από τις θύρες εισόδου. Για να μη διακόπτεται η «μονοκονδυλιά» του καμπύλου περιγράμματος από παράθυρα, τα ανοίγματα προκύπτουν από την κατά τόπους αραίωση των bamboo ενώ τμήμα του δαπέδου υπερυψώνεται αποκαλύπτοντας τον τρόπο στήριξης των μονάδων. Η σχεδιαστική αυτή χειρονομία παραπέμπει στους σοφάδες των μονόχωρων νησιωτικών σπιτιών και δημιουργεί δύο επίπεδα στον εσωτερικό χώρο κάνοντας την παραμονή πιο ενδιαφέρουσα.

Τα μεγάλα και θερμά καλοκαίρια που χαρακτηρίζουν το μεσογειακό κλίμα συντέλεσαν στο να σχεδιαστούν τόσο το καθιστικό όσο και το λουτρό ως ημιυπαίθριοι χώροι. Στο λουτρό η οροφή από bamboo φιλτράρει το φυσικό φως και στον χώρο διημέρευσης το μεγάλο άνοιγμα στρέφεται προς την εκάστοτε θέα. Τα καθίσματα εκεί είναι σταθερά αλλά με ποικίλα πλάτη ενώ συρόμενα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποθηκευτικοί χώροι, επιπλέον καθίσματα ή βοηθητικά τραπέζια.

 

 

Σύντομη τεχνική περιγραφή
Επί ξύλινου σκελετού χρησιμοποιήθηκε διπλή σειρά από καλάμι bamboo διατομής 2εκ. και από κόντρα πλακέ θαλάσσης κατασκευάστηκαν το δάπεδο και η στέγη. Για μεγαλύτερη προστασία, τόσο από τα όμβρια ύδατα, όσο και από τα έντομα και τα ερπετά, η στέγη επενδύθηκε με φύλλα χαλκού και ανάμεσα στις δύο σειρές bamboo τοποθετήθηκε σταθερή σήτα. Η μόνωση της οροφής αποτελείται από πάνελ φυκιών ενώ στη συναρμογή των βασικών υλικών χρησιμοποιήθηκαν βιομηχανικά προφίλ αλουμινίου τα οποία χρωματίστηκαν κόκκινα με ηλεκτροστατική βαφή. Εξαίρεση αποτελεί η οροφή του λουτρού για την οποία προτείνονται επίσης καλάμια bamboo που αραιώνουν ανά διαστήματα.

Για όλες τις ειδικές κατασκευές των χώρων επιλέχθηκε το κόντρα πλακέ θαλάσσης με επένδυση σημύδας στο φυσικό χρώμα, εκτός από τα συρόμενα στοιχεία που έγιναν λευκά σηματοδοτώντας τη διττή λειτουργία τους τόσο ως αποθηκευτικών χώρων όσο και ως καθίσματα ή βοηθητικά χαμηλά τραπέζια. Οι θύρες τέλος, αποτελούνται επίσης από ξύλινο πλαίσιο στον οποίο στηρίζονται οδηγοί αλουμινίου με bamboo.

Όλες οι μονάδες εδράζονται σε ειδικές ρυθμιζόμενες βάσεις παρόμοιες με αυτές των ικριωμάτων (ρυθμιζόμενες βάσεις με σπείρωμα). Με την επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου στήριξης μειώνεται το αποτύπωμα της κατασκευής στο φυσικό έδαφος, η απόσταση από το οποίο επιτρέπει την ανεμπόδιστη κυκλοφορία ερπετών και εντόμων. Τα επιμέρους τμήματα της κάθε μονάδας διαιρούνται σε μικρότερα τμήματα, προκειμένου να μεταφέρονται μ' ένα φορτηγό-αυτοκίνητο ενώ η συναρμολόγηση-αποσυναρμολόγηση μπορεί να γίνει από λίγα άτομα χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένη γνώση.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO