ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Πύργος του Πειραιά: Αλλάζοντας την (προσ)όψη».

18 Μάρτιος, 2010

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Πύργος του Πειραιά: Αλλάζοντας την (προσ)όψη».

Tο πανεπιστήμιο École Polytechnique Fédérale De Lausanne αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Του Αλέξιου Βανδώρου

English version

Το Σάββατο 06 Μαρτίου ο γραφών, αρχισυντάκτης του GreekArchitects.gr, συναντήθηκε με μια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου École Polytechnique Fédérale De Lausanne  που συνοδευόταν από τον βοηθό καθηγητή Nathaniel Zuelzke του Media x Design Lab. Βρίσκονταν στην Αθήνα για να επισκεφτούν τον Πύργο του Πειραιά (δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στο workshop όπως σκόπευαν, λόγω της ακύρωσης της πτήσης λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την προηγούμενη μέρα…) και να έχουν μια ίδια άποψη για το θέμα του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών «Πύργος του Πειραιά: Αλλάζοντας την (προσ)όψη». Όπως περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω (σε κείμενο του Nathaniel Zuelzke) οι φοιτητές του εργαστηρίου θα αντιμετωπίσουν το θέμα του Πύργου του Πειραιά ως μέρος του εξαμηνιαίου εργαστηρίου τους και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην περαιτέρω επίλυση των κατασκευαστικών λεπτομερειών και των αντίστοιχων μακετών.


Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το GreekArchitects.gr το γεγονός ότι μια αρχιτεκτονική σχολή αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μάλιστα να συμμετέχει σε αυτόν με πολλές διαφορετικές προτάσεις. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος ξεφεύγει από τα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας και αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού σε ευρύτερο επίπεδο, προβάλλοντας παράλληλα την Αθήνα διεθνώς. Οι φοιτητές ενημερώθηκαν για το διαγωνισμό και πήραν απαντήσεις σε όσες απορίες τους κατέστη δυνατό, κυρίως για κοινωνικά, γεωγραφικά και πολιτικά ζητήματα και δευτερευόντως για καθαρά αρχιτεκτονικά, τα οποία εξάλλου είχαν απαντηθεί στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

Αλέξιος Βανδώρος,
αρχισυντάκτης του e-περιοδικού GreekArchitects.gr


Organicités: Piraeus Tower
To Organicités: Piraeus Tower είναι ένα master αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που διδάσκεται από τους Jeffrey Huang, Trevor Patt και Nathaniel Zuelzke στην École Polytechnique Fédérale de Lausanne κατά τη διάρκεια του εαρινού εξάμηνου του 2010. Είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος έρευνας μέσω σχεδιασμού με τον τίτλο «Οργανώσεις που εξερευνούν την ψηφιακή γενιά της αρχιτεκτονικής χρησιμοποιώντας βιολογικά παραδείγματα».

Περιγραφή προγράμματος
Οι δυνατότητες της αρχιτεκτονικής μορφής δεν είναι απολύτως απεριόριστες. Οι μηχανικές ιδιότητες και οι νόμοι της φυσικής προσφέρουν και θέτουν σημαντικούς περιορισμούς. Η διαθεσιμότητα των υλικών και οι συμβάσεις της κατασκευής είναι ισχυροί αντίπαλοι της τυχαίας μορφής. Οι νέες τεχνολογίες κατασκευής και η οικονομία περιορίζουν τον πειραματισμό και είναι συχνά αδύνατο να υπερνικηθούν. Εν ολίγοις, χωρίς να εισαχθεί η συζήτηση περί προθέσεων σχεδιασμού, η αρχιτεκτονική επίλυση του χώρου είναι ήδη περιορισμένη.

Παρόλ’ αυτά, η περιορισμένη επίλυση του χώρου παραμένει ελάχιστα εξερευνημένη. Οι κοιλότητες και τα όρια μπορούν να εξεταστούν μόνο με την κωδικοποίηση των. προφανών περιορισμών στην αρχιτεκτονική διαδικασία, οργανώνοντας μια ιεραρχία ευκρινών σχεδιαστικών προθέσεων, και χρησιμοποιώντας τη δύναμη του υπολογισμού να ερευνηθεί η διατομή αυτών των στόχων.

Περιεχόμενο προγράμματος
Δεδομένου ότι μια σχετικά περιλαμβανόμενη τεκτονική κατασκευή καθορίζεται από τους φυσικούς περιορισμούς, τις λειτουργικές απαιτήσεις και τις σχεδιαστικές επιβολές, η αρχιτεκτονική επιδερμίδα είναι μια περιοχή έρευνας κατάλληλη για την εφαρμογή της υπόθεσής μας. Συνεχίζοντας την έρευνα της τυπολογίας των ουρανοξυστών που εξερευνήθηκε σε προηγούμενα προγράμματα, οι έρευνές μας θα εστιάσουν στην επανα-σύλληψη και το επανα-σύνθεση της επιδερμίδας του Πύργου του Πειραιά στην Αθήνα.  Πέρα από το να ντύσουμε απλά  τη δεδομένη μορφή με μια αισθητική επένδυση, θα ερευνήσουμε τη διάδοση της τεκτονικής δραστηριότητας σε όλες τις κλίμακες από τη λεπτομέρεια στη γενική μορφή.

Το πρόγραμμα διαιρείται σε δύο φάσεις, η πρώτη επικεντρώνεται στην έρευνα και η δεύτερη  στην ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής σχεδιαστικής πρότασης. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρία παράλληλα ρεύματα έρευνας: προηγούμενες ασκήσεις, οργανικές περιπτωσιολογικές μελέτες, και τεχνικά εργαστήρια. Αυτή η φάση καταλήγει σε μια σχηματική πρόταση και στη συμμετοχή στον διαγωνισμό ιδεών «Πύργο του Πειραιά: Αλλάζοντας την (προσ)όψη». Στη δεύτερη φάση, οι σπουδαστές θα αναπτύξουν τις προτάσεις τους λεπτομερώς μέσω της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων και τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας πρωτοτύπων.

Nathaniel Zuelzke,
Assistant Doctorant of Media x Design Lab

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital