ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

174.14 T.E.F.K. House

30 Μάρτιος, 2015

174.14 T.E.F.K. House

Oικειοποιώντας το χώρο.

English version

Φοιτήτρια: Ζωμένου Βασιλική
Επιβλέπων: Κωστής Πανηγύρης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας|Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : 2|7|2014

Ηταν το αποτέλεσμα της ανάγκης δημιουργίας ενός καθαρά προσωπικού χώρου. Είμαστε η σημερινή γενιά boomerang, όπου ενήλικες πιά επιστρέφουμε στην πατρική κατοικία για κάποιο διάστημα ή και μόνιμα. Το T.E.F.K. House είναι μια κατοικία σχεδιασμένη για ένα άτομο ή για ζευγάρι. Στην ουσία είναι ένα μόνο δωμάτιο το οποίο «μεταμορφώνεται» ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη του χρήστη.

T.E.F.K. House

Tidy τακτικός/τακτοποιημένος
Energetic ενεργητικός/ενεργός
Flowing ροϊκός- με συνεχή ροή
Kinetic κινητικός/κινούμενος

Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσει η κατοικία, και o χρήστης μέσα σε αυτή. Όλα τα απαραίτητα καθημερινά για αντικείμενα (έπιπλα, ρούχα, βιβλία, κλπ.) είναι τοποθετημένα ή αποθηκευμένα στις τέσσερις κινούμενες μονάδες.

Κάθε μονάδα έχει απλή δομή. Μέταλλο και ξύλο. Κάποια κομμάτια είναι συρόμενα, κάποια αποσπώμενα και κάποια σταθερά που καταλαμβάνουν τον ίδιο ή λιγότερο χώρο κάθε φορά που χρησιμοποιούνται. Αν για παράδειγμα ο χρήστης θέλει να εργαστεί ή να διαβάσει και να μαγειρέψει ταυτόχρονα, μπορεί να χρησιμοποιήσει μερικώς δύο μονάδες, την κουζίνα και το γραφείο. Χωρίζοντας το χώρο, μετακινώντας κάθε μονάδα στην κατάλληλη για αυτόν θέση.

Έχουν υπάρξει παρόμοιες ακριβότερες και high tech ιδέες και παραδείγματα. Ο στόχος εδώ είναι να εξοικονομηθεί χώρος και να δημιουργηθεί μια απλή low tech κατοικία για κάποιον που ψάχνει ένα προσωρινό σπίτι. Η κεντρική ιδέα είναι να μπορεί ο χρήστης του T.E.F.K. House να έχει την εμπειρία μιας πλήρης κατοίκησης σε ένα μόνο δωμάτιο. Συνδιάζοντας κινητική αρχιτεκτονική και αρχιτεκτονικής της αναδίπλωσης, οι κινούμενοι τοίχοι χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικός χώρος και ο εκάστοτε ελεύθερος χώρος μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital