ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

Συμμετοχή
  • Η αινιγματική λειτουργία του

    29 Μάιος, 2007

    Κατά τη διάρκεια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού η πιο κρίσιμη στιγμή είναι σίγουρα εκείνη κατά την οποία γεννιέται η ιδέα του κτιρίου, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως εκεί ολοκληρώνεται και η δουλειά του αρχιτέκτονα. Είναι η στιγμή κατά την οποία ο αρχιτέκτων, χρησιμοποιώντας τα παραστατικά μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή του, καταγράφει και απεικονίζει τις σκέψεις του για αυτό που μελετά και πρόκειται να υλοποιηθεί στο μέλλον.     

  • Το κέλυφος της πίστης

    18 Μάιος, 2007

    Στις δυτικές κοινότητες (καθολικές και προτεσταντικές) είναι αδιανόητη η ανέγερση, σήμερα, εκκλησιαστικών κτιρίων που μιμούνται μορφές ή λειτουργίες άλλων εποχών. Το κτίριο μάλιστα της εκκλησίας προσλαμβάνεται πλέον σήμερα στη Δύση ανάλογα με εκείνο του θεάτρου και του μουσείου.     

  • Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ…..

    15 Μάιος, 2007

    Ο νέος αστικός κόσμος, ως έκταση περίπου το 0,4% του πλανήτη, μικρός από χωρική άποψη αλλά μεγάλος από την άποψη των επιπτώσεων στη βιόσφαιρα, βάζει νέα προβλήματα στις τεχνικές διαχείρισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Πρόκειται για ένα τεράστιο «μέτωπο» σκέψης, που ορθώνεται απέναντι σε κάθε ιδεολογικό σχηματισμό και αξιώνει νέες απαντήσεις...     

  • Η προοπτική του αστικού περιβάλλοντος

    25 Απρίλιος, 2007

    Στις περισσότερες πόλεις του κόσμου ο αστικός σχεδιασμός στηρίζεται στην αρχή της "πράσινης αλυσίδας" ή αλλιώς "δικτύων πρασίνου". Ο σχεδιασμός των κοινόχρηστων χώρων (πάρκα, πλατείες κλπ) γίνεται έτσι ώστε να συνδέονται μεταξύ τους σε μικρές αποστάσεις. Η σύνδεσή τους γίνεται με "πράσινους διαδρόμους", δηλαδή με άξονες οι οποίοι έχουν επίσης κοινόχρηστο χαρακτήρα (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι κλπ).     

  • Βιοκλιματικά σπίτια: το μέλλον

    17 Απρίλιος, 2007

    Μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου για τη θέρμανση των κατοικιών από 60 έως και 80%, εξασφαλίζει η τήρηση των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.     

  • Ο αρχαιολογικός χώρος του ναού της ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

    12 Απρίλιος, 2007

    Ο αρχαιολογικός χώρος και ιστορικός τόπος όπου βρίσκεται η θέση του ναού της ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ στο Μετς απειλείται από μερική η ολική οικοπεδοποίηση.     

  • Τι είδους πόλη θέλει να είναι η Αθήνα;

    07 Απρίλιος, 2007

    Το στοίχημα της Αθήνας είναι να πείσει ότι έχει μία επιτχυημένη ιστορία να διηγηθεί. Σε αυτό το νέο παραμύθι δεν υπάρχει χώρος για ηττοπάθειες, συμπλέγματα, μοιρολατρίες.      

  • Τέχνη και δημόσιος χώρος: μια παλιά σχέση με νέες προοπτικές

    02 Απρίλιος, 2007

    Αρχές δεκαετίας του ’90 κι ενώ το πάρτυ της περασμένης δεκαετίας των υπερβολών δεν είχε ακόμη καλά-καλά τελειώσει, στην Ιαπωνία κέρδιζε συνεχώς έδαφος η άποψη πως το 1% του προϋπολογισμού των δημόσιων έργων θα έπρεπε να αφιερώνεται στη χρηματοδότηση έργων τέχνης τα οποία θα κοσμούσαν τους δημόσιους χώρους τους.     

  • Δώστε ευκαιρίες σε τολμηρούς αρχιτέκτονες

    29 Μάρτιος, 2007

    Η Δανέζα αρχιτέκτων Κάριν Σκούσμπελ μιλάει για το ελληνικό αστικό τοπίο με αφορμή το βιβλίο της «Greek Architecture Now»
    (Συνέντευξη στον Νικο Βατοπουλο)     

  • ΜΙΑ ΦΥΣΗ ΑΦΥΣΙΚΗ*

    26 Μάρτιος, 2007

    Η κατασκευή και λειτουργία μιας μεγάλης εξέδρας στο Γκραντ Κάνυον ,στο διασημότερο ίσως φαράγγι του κόσμου, κάνει ήδη το γύρο της διεθνούς τουριστικής αγοράς και εντάσσεται στους τουριστικούς οδηγούς.     

  • Η ψευδαίσθηση του εικονικού

    23 Μάρτιος, 2007

    Ολοένα και περισσότερο εισβάλλει στην καθημερινότητά μας η λογική της απόλυτης ψευδαίσθησης, η λογική ενός πλασματικού, μη πραγματικού κόσμου. Τα παιδιά, για παράδειγμα, εθίζονται από μικρά στον κόσμο των εικόνων. Οχι σε αυτό που Είναι, αλλά σε αυτό που το αναπαριστά και το απεικονίζει.     

  • ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

    17 Μάρτιος, 2007

    "Η βιασύνη και η ταραχή του λιοτριβείου είναι ένας πυρετός που πρέπει να τον γνωρίσεις, ισάξιος με το λάδι". Δ.Βασιλειάδη. Θεώρηση της Αιγαιοπελαγίτικης Αρχιτεκτονικής από ανήσυχη οπτική γωνία Αθήνα 1979.     

  • «Βυζάντιο και Οθωμανοί είναι μία συνέχεια»

    15 Μάρτιος, 2007

    Ο Τούρκος αρχιτέκτων και φωτογράφος Αχμέτ Ερτούγκ καταγράφει την πολυπρόσωπη πατρίδα του.Ιχνηλάτης της βυζαντινής και οθωμανικής Τουρκίας, ο Αχμέτ Ερτούγκ (γεν. 1949) έχει αναδειχθεί σε μία φυσιογνωμία του εκδοτικού χώρου και όχι μόνο στην πατρίδα του.
    (Συνέντευξη στον Νικο Βατοπουλο)     

  • Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ....

    12 Μάρτιος, 2007

    "..Ο «φωτοαρχιτέκτονας» που έρχεται να ανα-μορφώσει μια τυχούσα πόλη στις βραδυνές ώρες, μπορεί να της προσδίδει νέες φαντασιογόνες διαστάσεις και να λειτουργεί ως κακός αγωγός της πλήξης και της ρουτίνας από τα ίδια και τα ίδια αστικά σκηνικά.."     

  • Μια αυτονόητη συνθήκη

    10 Μάρτιος, 2007

    Είναι ώρες που, περιδιαβαίνοντας την πόλη, αντικρίζω το σημερινό της πρόσωπο, αναπολώ με κάποια νοσταλγία αυτό που ήταν πριν και χάθηκε οριστικά. Τις παλιές γειτονιές με τα χαμηλά σπίτια, τις αυλές, την αραιή δόμηση, τον τρόπο που έπεφτε το φως φτάνοντας σχεδόν σε κάθε σημείο του εδάφους, τα δένδρα που σκίαζαν τους δρόμους, τον καθαρό αέρα...     

  • Ωσμωση παλιού και νέου στις αναπλάσεις

    06 Μάρτιος, 2007

    Ο αρχιτέκτων Γιάννης Κίζης μιλάει για την ιδεολογία πίσω από τις παρεμβάσεις στα μνημεία και την ένταξή τους στις σύγχρονες πόλεις.     

πρώτη 49 50 51 52 53 54 55 τελευταία

εγγραφή 817 εώς 832 από 954 εγγραφές σε 60 σελίδες

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital