ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

Συμμετοχή
  • «Η Ακρόπολη με έκανε επαναστάτη»...

    06 Δεκέμβριος, 2006

    Ο Le Corbusier στο Διεθνές Συνέδριο της Αρχιτεκτονικής το 1933 στην Αθήνα είχε με τον ποιητικό του λόγο ορίσει την σχέση του με τον Παρθενώνα: "Προσπάθησα να δράσω, να δημιουργήσω ένα έργο αρμονικό και ανθρώπινο. Και το έκανα μ' αυτή την Ακρόπολη στο βάθος του εγώ μου μέσα στην κοιλιά μου... Η Ακρόπολη με έκανε επαναστάτη. Θυμήσου τον Παρθενώνα, σαφή, καθαρό, έντονο, εγγρατή, βίαιο... Δύναμη και καθαρότητα..."».     

  • Η κριτική και οι κριτικοί της

    04 Δεκέμβριος, 2006

    Ο κριτικός μιλάει πάντοτε με την ασφάλεια που του δίνει ο χρόνος που έχει περάσει, το χρόνο εκείνο που έχει διανύσει το αρχιτεκτονικό έργο, σε αντίθεση με τον αρχιτέκτονα-δημιουργό, ο οποίος ακροβατεί πάνω στο «τεντωμένο σκοινί» της αγωνιώδους προσπάθειας να μορφοποιήσει το χώρο.

        

  • Το Φεστιβάλ φεύγει – η «Γέφυρα των Αγγέλων» έρχεται. Σκέψεις για τη δημόσια αισθητική της πόλης.

    29 Νοέμβριος, 2006

    Εκεί που μέχρι τώρα συναντούσαμε τον συμπαθέστατο κινηματογραφιστή, τώρα θα απολαμβάνουμε κάτι πιο παραστατικό: Μια κλιμακωτή κατασκευή καμάρας ή γέφυρας ακριβέστερα, στους αναβαθμούς της οποίας ρεαλιστικότατοι άγγελοι (έκπτωτοι ως ακαλαίσθητοι ή άμουσοι;) ενορχηστρώνουν τη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα (το τι όργανο κρατάει ο καθένας δεν το θυμάμαι).     

  • ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΗ . ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ.....

    27 Νοέμβριος, 2006

    Η  Ελληνική συμμετοχή  στην αρχιτεκτονική έκθεση  Μπιενάλε της Βενετίας  κάτω από τον τίτλο « η διάσπαρτη αστικότητα του Αιγαίου Αρχιπελάγους»  φαίνεται να έχει  τον «έκκεντρο» χαρακτήρα  κάποιων  λεπτεπίλεπτων νοημάτων, που είναι καταρχήν προσβάσιμα  στους πιο «προχωρημένους».     

  • Ελληνικότητα και αρχιτεκτονική

    15 Νοέμβριος, 2006

    «Ελληνικότητα», μια έννοια πλήρως παρεξηγημένη, που καταδυναστεύει πάνω από έναν αιώνα τώρα τόσο τον χώρο των αρχιτεκτόνων όσο και γενικότερα τον χώρο της ελληνικής διανόησης.     

  • Ιστορικότητα των τόπων πάνω από την πόλη-Μια μικρή παρένθεση με αφορμή την επέτειο του πολυτεχνείου.

    14 Νοέμβριος, 2006

    «Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα, μετρώ τους χτύπους, το αίμα μετρώ…». Οι στίχοι του Μίκη Θεοδωράκη ανοίγουν την μικρή μας παρένθεση για την ιστορικότητα του χώρου των αστικών δωμάτων.     

  • Αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Ναυπάκτου

    14 Νοέμβριος, 2006

    Η πόλη παρουσιάζει σήμερα την όψη μίας αστικής συγκρότησης, που αναπτύσσεται κατά μήκος παραλίας πέντε και πλέον χιλιομέτρων. Το περικλειόμενο από τείχη τμήμα της πόλης, "ιστορικό κέντρο", παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον παραδοσιακό πολεοδομικό σύνολο, που σε συνδυασμό με τις επάλληλες επάλξεις του ενετικού φρουρίου συνθέτουν ένα ιστορικό περιβάλλον.     

  • Τόποι πάνω από την πόλη

    03 Νοέμβριος, 2006

    Πόσο καιρό έχετε να βρεθείτε στο χώρο του δώματος της πολυκατοικίας σας; Αυτόν το χώρο πάνω από το (ή μήπως πάνω στο) συνολικό ιδιωτικό; Το παρακάτω κείμενο παρουσιάζει ένα σύντομο προβληματισμό για αυτό το «εν δυνάμει» στοιχείο της ελληνικής αστικότητας.     

  • Η πόλη των μεγάλων αντιθέσεων

    03 Νοέμβριος, 2006

    Ο 21ος αιώνας βρίσκει τις μεγαλουπόλεις όλου του κόσμου να διογκώνονται διαρκώς, παρά τις προβλέψεις ορισμένων αναλυτών που υποστήριζαν στο παρελθόν ότι η επανάσταση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών θα σταματούσε τη συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.     

  • ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ - Σύγχρονη ελληνορθόδοξη ναοδομια-Σκέψεις και διαπιστώσεις-ΜΕΡΟΣ Α

    02 Νοέμβριος, 2006

    ΜΕΡΟΣ Α - Σήμερα, σπάνια στην χώρα μας μια νεόδμητη εκκλησία γίνεται έστω και θέμα συζήτησης σε αρχιτεκτονικούς κύκλους και ακόμα σπανιότερα θα αναφερθεί σε ένα περιοδικό αρχιτεκτονικής, εν αντιθέσει με ένα βιβλίο ιστορίας αρχιτεκτονικής που κατά κύριο λόγο ασχολείται με ναούς και λοιπά θρησκευτικά κτίρια. Eρευνητική εργασία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.     

  • ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ - Σύγχρονη ελληνορθόδοξη ναοδομια-Σκέψεις και διαπιστώσεις-ΜΕΡΟΣ B

    01 Νοέμβριος, 2006

    ΜΕΡΟΣ B - Σήμερα, σπάνια στην χώρα μας μια νεόδμητη εκκλησία γίνεται έστω και θέμα συζήτησης σε αρχιτεκτονικούς κύκλους και ακόμα σπανιότερα θα αναφερθεί σε ένα περιοδικό αρχιτεκτονικής, εν αντιθέσει με ένα βιβλίο ιστορίας αρχιτεκτονικής που κατά κύριο λόγο ασχολείται με ναούς και λοιπά θρησκευτικά κτίρια. Eρευνητική εργασία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.     

  • Η Μετα-Μητρόπολη, τα Αστικά Σύμπλοκα και η ανάδυση της Μεσαίας Πόλης.

    26 Οκτώβριος, 2006

    Η πόλη βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος. Το 22ο συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων που έγινε το 2005 στην Κωνσταντινούπολη και η μπιενάλε της Βενετίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, την έχουν σαν κύρια θεματική, ενώ ενδιαφέρον ήταν και η ημερίδα που έγινε στην Πάτρα τον Ιούνιο που μας πέρασε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών για την Πόλη του Μέλλοντος με την συμμετοχή γνωστών ονομάτων όπως Α.Αραβαντινός, M.Cristine Boyer, P.Hall και άλλων.      

  • ΤΟΠΙΑΚΟΙ ΜΕΤΑ_ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Ι:

    24 Οκτώβριος, 2006

    LANDSCRAPERS – ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΙ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ -Ο όρος “landscrapers” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον αρχιτέκτονα Antoine Predock, για να περιγράψει ακριβώς εκείνα τα κτίρια τα οποία «ξεδιπλώνουν το έδαφος» και καθιστούν τη γήινη επιφάνεια ως ουσιώδες συντακτικό τους στοιχείο.     

  • ΤΟΠΙΑΚΟΙ ΜΕΤΑ_ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΙΙ:

    24 Οκτώβριος, 2006

    Η αντίθεση ανάμεσα στο ορθολογιστικό και το οργανικό που δομεί, στην ουσία, την ιστορία του τοπιακού σχεδιασμού έχει χαρακτηρίσει παράλληλα και την ιστορία πολλών διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, από τη φιλοσοφία μέχρι και την πολεοδομία.     

  • Ένας ενεργειακός μικρόκοσμος

    19 Οκτώβριος, 2006

    Αναμφισβήτητα, δε μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς ενέργεια. Για αυτό, άλλωστε, τα περισσότερα κράτη του κόσμου αναζητούν νέες πηγές ενέργειας που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ανανεώσιμες κατά προτίμηση και δύναται να διαχειρισθούν ορθά με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη.     

  • Η κατοικία των αρχαίων Ελλήνων

    06 Οκτώβριος, 2006

    Από τα αρχαϊκά χρόνια, το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελληνικού σπιτιού είναι η αυλή ή το αίθριο και η διάταξη των δωματίων με κέντρο και κύρια πηγή φωτισμού και αερισμού αυτόν τον υπαίθριο ή ημιυπαίθριο (όταν είχε στοά) χώρο.     

πρώτη 51 52 53 54 55 56 57 τελευταία

εγγραφή 849 εώς 864 από 954 εγγραφές σε 60 σελίδες

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital