ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(127.12) Gkazi hostel

11 Φεβρουάριος, 2013

(127.12) Gkazi hostel

Ξενώνας νεότητας με πολιτιστικές χρήσεις στον Κεραμεικό.

English version


Φοιτητές: Βήτου Φωτεινή, Ιορδανίδου Χρυσαυγή
Επιβλέποντες καθηγητές: Εξαρχόπουλος Πάνος, Αγγελής Γιώργος, Λουκόπουλος Δημήτρης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούλιος 2012

Η διπλωματική εργασία επεξεργάζεται ένα ξενώνα νεότητας στον Κεραμεικό που συνδιαλέγεται με πολιτιστικές χρήσεις μέσω ενός δικτύου κλειστών και υπαίθριων χώρων.

 

Χώρο μελέτης της διπλωματικής εργασίας αποτελεί το Γκάζι. Η περιοχή, τμήμα του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, συγκεντρώνει ένα δίκτυο πολιτιστικού ενδιαφέροντος με υπερτοπικό χαρακτήρα. Η ομαλή σύνδεση της περιοχής με τον υπόλοιπο αστικό ιστό αποτέλεσε μια από τις βασικότερες συνιστώσες για την επιλογή του αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος. Η περιοχή του Κεραμεικού θεωρήθηκε κατάλληλη καθώς συνδέεται εύκολα με ποικίλα μέσα μαζικής μεταφοράς (Μετρό - ΟΣΕ - αστικά λεωφορεία οδού Πειραιώς).

Βασικό κριτήριο της επιλογής του θέματος υπήρξε η πρόθεση ένταξης της σύνθεσης στο αστικό τοπίο, σε συνδυασμό με τη μελέτη μιας μορφής κατοίκησης μη μόνιμου χαρακτήρα. Διερευνήθηκε έτσι η δυνατότητα αλληλεπίδρασης του ιδιωτικού με το δημόσιο χώρο. Ο προτεινόμενος ξενώνας προσφέρει φιλοξενία σε ταξιδιώτες, μελετητές και πειραματικές μουσικές ή χορευτικές ομάδες. Η δυνατότητα διαμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα ενισχύει την κοινωνικότητα των ατόμων και τα καθιστά μέλη της γειτονιάς. Δημιουργήθηκε έτσι ένα πλαίσιο σχεδιασμού, βασιζόμενο στην κοινωνική αλληλεπίδραση, που περιλαμβάνει με συνεκτικό τρόπο χώρους διαμονής, αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα μέσω της ενοποίησης των ακάλυπτων χώρων διαμορφώνεται μια πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ κατοίκων και
φιλοξενούμενων. Η ιδιαιτερότητα της δομής του θέματος έγκειται στην ένταξη του κενού ως στοιχείο του κτιρίου και στην εναρμόνηση με το υπάρχον αστικό υπόβαθρο.

Βασική επιλογή του θέματος αποτελεί ο εντοπισμός και η χάραξη της σύνθεσης μέσα στον αστικό ιστό. Ταυτόχρονα, για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του κτιριακού συγκροτήματος προβλέπεται η εύκολη πρόσβαση μέσω μέσων μαζικής μεταφοράς. Έτσι,η περιοχή της σύνθεσης χωροθετείται σε άμεση σχέση με την πλατεία Κεραμεικού. Το συνθετικό πεδίο του θέματος αναπτύσσεται στα όρια ενός πολεοδομικού τετραγώνου. Η ιδιαιτερότητα του επιλεγμένου χώρου αφορά στη συγκρότηση της δομής του μέσω της ένωσης μικρότερων οικοπέδων,την παραμονή υφιστάμενων πολυκατοικιών και την ενοποίηση όλων των ακάλυπτων χώρων. Επιτυγχάνεται έτσι η συνοχή του θέματος καθώς αποκτά ένα ειδικό κοινωνικό νόημα, δημιουργώντας τελικά ένα τόπο συλλογικό, μέρος της καθημερινότητας της περιοχής.

Η συνθετική ενέργεια της επιλογής του σημείου πρόσβασης έγινε με γνώμονα την ευκολότερη προσέγγισή του από τον επισκέπτη. Έτσι η κύρια είσοδος του κτιριακού συγκροτήματος αποφασίστηκε εξ΄αρχής να βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου, όπου συναντάται και ο δρόμος με τη μεγαλύτερη κίνηση συνδεόμενος άμεσα με το σταθμό του Κεραμεικού. Παράλληλα βασική συνθετική επιλογή αποτέλεσε η δημιουργία δύο αιθρίων με διαφορετικές χωρικές ποιότητες,που αποτελούν πεδίο αναφοράς για την οργάνωση των δημόσιων λειτουργιών του θέματος. Αναφορικά με τη σχέση του κτιριακού συγκροτήματος με την πόλη, αποφασίστηκε η παρουσία του να μην διαταράσσει τον ιστό της πόλης, αλλά να εναρμονίζεται με αυτόν διατηρώντας την ομαλή συνέχεια του μετώπου της γειτονιάς.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital