ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

194.13 Φιλοξενώντας στα όρια

01 Ιούλιος, 2014

194.13 Φιλοξενώντας στα όρια

Δημιουργία ξενώνα νέων και χώρων πολιτισμού στις διατηρητέες αποθήκες του λιμανιού στο Βόλο.Cry

Φοιτήτριες: Δημητρακοπούλου ΕυθυμίαΙωάννου Αρχοντή
Επιβλέπων καθηγητής: Αδαμάκης Κωστας, Επίκουρος Καθηγητής Π.Θ.
Συνεργάτες: Τσαγκρασούλης Αριστείδης, Επίκουρος Καθηγητής Π.Θ.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
ημερομηνία υποστήριξης: 5 Μαρτίου 2013

 


Το ενδιαφέρον της παρούσας διπλωματικής επικεντρώνεται στη μελέτη του λιμανιού του Βόλου, και στην επανάχρηση των αποθηκών του τελωνείου. Δεδομένης της έντονης παρουσίας τουριστών και της επιτακτικής ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, προτείνεται η δημιουργία χώρων φιλοξενίας. Αντιμετωπίζοντας πολυπρισματικά το θέμα, πραγματώθηκε η σύνδεση στοιχείων για την ολοκληρωμένη σύνθεση της πρότασης σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις, ανάγκες και την ομαλή ένταξή της στην πόλη. Το παιχνίδι της αβεβαιότητας του ορίου στα ετερόκλιτα ζεύγη , θάλασσα-στεριά, επισκέπτης-κάτοικος, παλιό-καινούργιο, δίνει μια περαιτέρω δυναμικότητα στον αστικό καμβά.

Η παρούσα διπλωματική εργασία διαπραγματεύεται τη δημιουργία εγκαταστάσεων φιλοξενίας νέων στην περιοχή του τελωνείου στο Βόλο, όπου υπάρχει ήδη στροφή ενδιαφέροντος στην περιοχή για την ανάπλασή της. Η πόλη του Βόλου αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και ειδικότερα το λιμάνι του Βόλου αποτελεί κομβικό σημείο επικοινωνίας της εμπορικής και τουριστικής δραστηριότητας.

Στο επίκεντρο μελέτης μας υπήρξε η σχέση μεταξύ της θάλασσας και της στεριάς, του παλιού με το καινούργιο, του κατοίκου με τον επισκέπτη. Η εφήμερη παρουσία της βάρκας και οι δραστηριότητες που παράγει, γίνονται η γενεσιουργός δομή για την επαναδιαπραγμάτευση μιας τουριστικής μονάδας και ενός ολόκληρου συστήματος που συνθέτεται στα όρια της πόλης και της θάλασσας με φόντο την ατμόσφαιρα του λιμανιού.

Με κατεύθυνση το σεβασμό στην υφιστάμενη κατάσταση, γίνεται επανάχρηση των διατηρητέων αποθηκών, με κοινόχρηστες χρήσεις, όπως χώροι πολιτισμού, εστίασης και ψυχαγωγίας.

Στο συγκρότημα προτείνεται η δημιουργία μιας νέας κατασκευής για την εξυπηρέτηση του χώρου υποδοχής των επισκεπτών, η οποία αποτελεί την αρχή για την εξάπλωση ενός πλωτού συστήματος που υποδέχεται τις μονάδες φιλοξενίας. Ως μονάδα επιλέγεται το container διατηρώντας το ύφος του λιμανιού μέσω της υλικότητας και της στοίβαξής του.

Χαρακτηριστικό επίσης, της σύνθεσης αποτελεί η ανεμπόδιστη προσβασιμότητα στο χώρο με τη δημιουργία πλατείας ανοιχτή προς το κοινό. Στις σχεδιαστικές αρχές εντάχθηκαν και θέματα περιβαλλοντολογικού σχεδιασμού με κατεύθυνση την εξοικονόμηση ενέργειας και την επίτευξη θερμικής άνεσης των χώρων.

Πρόθεσή μας είναι η εγκατάσταση αυτή να αποτελεί μια δυναμική παρέμβαση στον αστικό ιστό, στην οποία οι κάτοικοί της μέσα από τη διαμονή, τη συμμετοχή τους σε αυτό το τοπίο θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν στο τοπίο της μνήμης και γεννούν νέες δράσεις.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital