ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

17 Ιανουάριος, 2014

(124.13) Οικοτουριστικό θέρετρο - εγκαταστάσεις θαλάσσιου πάρκου στη νήσο "Κέλυφο" στη Χαλκιδική

Κεντρική ιδέα της παρέμβασης αποτελεί η δημιουργία ενός οικοτουριστικού θερέτρου στην ακατοίκητη νήσο "Κέλυφο" στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού και τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής σχεδιάστηκε ένα συνολικό πλάνο διαχείρισης της νήσου.

English version

Ονοματεπώνυμο φοιτητών : Θεοχάρης Θεοδουλίδης, Σοφία Συμεωνίδου
Επιβλέπων καθηγητής:  Νικόλαος Τσινίκας
Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία παρουσίασης : 21 Φεβρουαρίου 2013

 

 

Συνοδευτικό κείμενο-Περίληψη
Η εργασία εκπονήθηκε με επιβλέποντα τον καθηγητή Νικόλαο Τσινίκα. Η νησίδα "Κέλυφος" (Χελώνα) η οποία από μεγάλη απόσταση μοιάζει με χελώνα, είναι ένα ακατοίκητο νησί στη Χαλκιδική, στο εσωτερικό του Τορωνιαίου Κόλπου,  με συνολική έκταση περίπου 700 στρεμμάτων. Έχει ύψος 148 μέτρα και τα βάθη γύρω από τη νησίδα είναι μεγάλα, με την ισοβαθμή των 50 μέτρων να βρίσκεται 0,5 μίλια ανοιχτά της.

Ορίζονται περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η επέμβαση, διότι το μεγαλύτερο κομμάτι καλύπτεται με δασική έκταση και δημιουργούνται οι εξής κτιριακές εγκαταστάσεις:

α) καταδυτικό κέντρο στους πρόποδες του νησιού στην περιοχή που παίρνει το όνομα "Νύχι"
β) κέντρο έρευνας και άθλησης και
γ) συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή με την ονομασία "Ράχη",
δ) κατασκευή για θαλάσσια σπορ στην περιοχή "Κέφαλος".

Στον  σχεδιασμό εντάσσονται επίσης, η τοποθέτηση ενός φάρου, η χωροθέτηση μιας περιοχής για ελεύθερη κατασκήνωση καθώς και μιας περιοχής για την εγκατάσταση μηχανολογικών εγκαταστάσεων (μονάδα αφαλάτωσης, αιολικό πάρκο κλπ) στο νησί.

Όλο το νησί είναι ανεξάρτητο ενεργειακά και φέρει απόλυτα φιλικό χαρακτήρα προς το περιβάλλον. Έχει γίνει ενδεικτική μελέτη για τις συγκεκριμένες ενεργειακές δαπάνες ολόκληρης της σχεδιαστικής παρέμβασης.

Η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού αποτέλεσαν στοιχείο έρευνας και προβληματισμού κατά τον σχεδιασμό, καθώς έπρεπε να προστατευθεί το μεγάλο κομμάτι της δασικής έκτασης που καλύπτει όλο το νησί, αλλά και η πληθώρα των γλάρων που πετούν στη περιοχή και εναποθέτουν τα αυγά τους. Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο στην επιλογή για τη δημιουργία καταδυτικού κέντρου, αποτέλεσαι το γεγονός ότι η τοποθεσία περιμετρικά του νησιού είναι πόλος έλξης για ιδιώτες δύτες αλλά και σχολές κατάδυσης που κάνουν λόγο για ένα πλούσιο και σπάνιο κόσμο κάτω από το βυθό.

Το έντονο ανάγλυφο και οι υψομετρικές αποτέλεσαν έμπνευση κατά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό σε κάθε αρχιτεκτονική παρέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη δημιουργία του καταδυτικού κέντρου λήφθηκε υπόψη η ακριβής μορφολογία των υψομετρικών καμπύλων. Η κτιριακή μονάδα φαντάζει να αναδύεται από το έδαφος, φέροντας έντονες πρισματικές μορφές, εξογκώματα και σφηνοειδή κομμάτια. Το συνολικό τοπίο μοιάζει ως ένα αποδομημένο αρχιτεκτονικό σύνολο, όπου το πλήρες συναντά το κενό, και το αντίστροφο.

Συνεχίζοντας με το κέντρο έρευνας και άθλησης, βλέπουμε ένα επιβλητικό κτίσμα να ακολουθεί απόλυτα τις υψομετρικές του οικοπέδου και να υπερυψώνεται πάνω από αυτές. Δύο άξονες τέμνονται βίαια, σχηματίζοντας ένα V. Ο κάθε άξονας φέρει διαφορετικό χαρακτήρα στη χρήση. Έπειτα ένας τρίτος άξονας έρχεται να προστεθεί εισάγοντας το υγρό στοιχείο στο αρχιτεκτονικό σύνολο.

Η περιοχή κατοικίας συνομιλεί, και αυτή με τη σειρά της, με το τοπίο. Οι κατοικίες συγχωνεύονται πλήρως στο περιβάλλον καθιστώντας την ύπαρξή τους ως μια φυσιολογική μορφή στο επικείμενο έδαφος.

Η δημιουργία ενός οικοτουριστικού θερέτρου όπως αυτό της μελέτης θα έδινε τη δυνατότητα για ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα θα συντελλούσε στην εν δυνάμει προστασία του νησιού από μια ανεξέλεγκτη επέμβαση μεγαλοεπενδυτών. Εξάλλου, θα αποτελούσε πόλο έλξης για μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού αλλά και όλων όσων θέλουν να έρθουν σε επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο και τη φύση.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital