ARCHITECTURAL PROJECTS

PUBLIC

Cultural and Recreation Centre

05 December, 2016

Cultural and Recreation Centre

School of Aristotle in Naoussa (donation by the late Ch. Lanaras and the Lanaras family)

By A. M. Kotsiopoulos

Greek version

This cultural and recreation centre, situated close to an important – yet almost unknown – archaeological site of northern Greece, was designed so that to guarantee a good view to the site, being at the same time almost invisible from that.

The building houses an auditorium with supplementary spaces in the basement and a small museum and a restaurant in the ground floor, with a large outdoor restaurant space with a steel pergola facing the archaeological site. The building has a unified external skin of aluminium windows and of wooden semi-transparent shutters, which contribute to the invisibility of the built mass, a requirement strongly imposed to the designers by the Archeological Service, after long negotiations on the final placement of the building.

 

Awards and honours
The building has been awarded a Distinction of Honor in the competition of prizes “Architecture 2008” by the Hellenic Institute of Architecture.
The building was selected by the Association of Greek Architects - together with 4 other buildings - as a nominee to represent Greece in the Mies van der Rohe Award Competition 2007.

Project Details
Α. Kotsiopoulos and partners: A. Kotsiopoulos, E. Zoumboulidou, A. Panou
Collaborators: Τ. Tellios, Th. Kouvaki, E. Halkiopoulou
Civil engineers I. Lavasas L. Deda
E/M engineers G. Lagos, K. Sarropoulos
Supervisionp: D. Altinis
Construction: AKTOR
Total built area: 1000 sm
Completed: 2006

Share |
 
 
 
 
 
   

membership

Forgot password? New registration
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Terms of use. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO