ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Αμήχανη πόλη

29 Οκτώβριος, 2014

Αμήχανη πόλη

Η παρούσα εργασία μελετά τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία επιδρά στον μετασχηματισμό της πόλης της Πάτρας. (ερευνητική εργασία)

Φοιτητές: Ιωάννης Καλαμιώτης, Αγγελική Καρύδη
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Δήμητρα Κατσώτα
Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 19/06/2014

Η Πάτρα έζησε μέχρι και τη δεκαετία του '80, μία περίοδο βιομηχανικής ακμής και ευημερίας. Η παύση της βιομηχανικής δραστηριότητας, είχε ως συνέπεια τη δημιουργία αδρανών χώρων, εντός του ευρύτερου αστικού ιστού. Οι περιοχές αυτές παραμένουν εγκαταλειμμένες και αναξιοποίητες για δεκαετίες, παρά τις κατά περιόδους προσπάθειες που επιχειρήθηκαν, με αποτέλεσμα η συνθήκη αυτή να συνιστά ένα πολυδιάστατο αστικού περιεχομένου ζήτημα.

Ο τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία επιδρά στον μετασχηματισμό της πόλης της Πάτρας, αποτελεί το ερευνητικό ερώτημα της παρούσας εργασίας και αποσκοπεί στον προβληματισμό γύρω από τον αντίκτυπο της αποβιομηχάνισης στην περιοχή μελέτης.

Η εξέταση των φαινομένων της εκβιομηχάνισης και αποβιομηχάνισης, της μετα-βιομηχανικής πόλης και του ρόλου της βιομηχανίας στον μετασχηματισμό των ορίων της, αποτέλεσαν το υπόβαθρο της μελέτης. Μέσα από την καταγραφή και παρουσίαση χαρακτηριστικών βιομηχανικών συγκροτημάτων της Πάτρας, αναλύεται το ζήτημα της αμήχανης πόλης και αναπτύσσονται προβληματισμοί σχετικά με τις ανενεργές πρώην βιομηχανικές εκτάσεις. Ο δημόσιος χώρος, στριμωγμένος στο αστικό τοπίο, έχει τη δυνατότητα να ανακαταλάβει τα ερειπωμένα βιομηχανικά συγκροτήματα, μετατρέποντας τα αδρανή τοπία, σε νησίδες ανάσας των πυκνοδομημένων αστικών κέντρων.

Δείτε την εργασία σε pdf (156 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO