ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Η εκκλησία των βιβλίων

02 Οκτώβριος, 2009

Η εκκλησία των βιβλίων

H δημιουργία του Βιβλιοπωλείου Selexyz Dominicanen στη Μάαστριχτ, Ολλανδία, από τους αρχιτέκτονες Merkx + Girod, στον χώρο της πρώην Δομινικανής εκκλησίας του 13ου αιώνα.

Αν και οι χώροι λατρείας δεν αποτελούν δείγματα σημαντικής σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όπως τα πολιτιστικά ιδρύματα, συνεχίζουν να ειναι κίνητρα εμπνευσης. Η επαναχρησιμοποίηση των χώρων της θρησκείας για άλλους σκοπούς, θέτει μερικές φορές το πρόβλημα της deconsecration (αφαίρεση των χαρακτηριστικών της θρησκείας), με την επιφυλακτικότητα που μπορεί να έχουν ορισμένοι χρήστες, όταν για παράδειγμα τους ζητήθηκε να δειπνήσουν στον χώρο μιας πρώην εκκλησίας η ναού.

Μια πολύ επιτυχής πρόσφατη πρωτοβουλία είναι η δημιουργία του Βιβλιοπωλείου Selexyz Dominicanen στη Μάαστριχτ, Ολλανδία, από τους αρχιτέκτονες Merkx + Girod, στον χώρο της πρώην Δομινικανής εκκλησίας του 13ου αιώνα.

 

 

Αν και μπορεί να φαίνεται παράξενο να μετατρέψει μια εκκλησία σε ένα βιβλιοπωλείο, αυτό ήταν το αίτημα που ζήτησε από τους αρχιτέκτονες η ολλανδική εταιρεία Selexyz. Η πρώην Δομινικανή εκκλησία του Μάαστριχτ, αρχικά αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου συγκρότηματος, στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσε σαν ναός, μετά τη γαλλική κατοχή της περιοχής που αρχίζει το 1794, παρά το γεγονός οτι η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική διατήρησε τα γοτθικά στοιχεία. Μετά το 1910, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως αρχείο της πόλης, αλλά χρησιμοποιήθηκε επίσης για εκθέσεις αυτοκινήτων, εκθέσεις λουλουδιών, και αγώνες πυγμαχίας.

Το κτηριολογικό πρόγραμμα προέβλεπε 1.200 τ.μ. εμπορικού χώρου, ενώ ο χώρος του ναού εχει επιφάνεια μόνο 750 τετραγωνικά μέτρα.

Οι αρχιτέκτονες επινόησαν ένα μνημειώδη χώρο-βιβλιοθήκη αύξηση σε διάφορα επίπεδα στην μια πλευρά της εκκλησίας, αφήνοντας την άλλη πλευρά ανοιχτή και τα δομικά στοιχεία του ναού ορατά.

 

Επιμέλεια άρθρου:
Μαργαρίτα-Μαρίνα Κωνσταντινίδου
αρχιτέκτων μηχανικός

Φωτογραφίες: ArchitectureWeek

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital