ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

> 2009

Κολυμβητήριο με ανοιγόμενη οροφή στον ναυτικό όμιλο Βουλιαγμένης

07 Δεκέμβριος, 2011

Κολυμβητήριο με ανοιγόμενη οροφή στον ναυτικό όμιλο Βουλιαγμένης

O Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης αποτελεί πρότυπο αθλητικής και κοινωνικής δραστηριότητας με λαμπρή ιστορία 65 ετών.

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνίου
Φοιτήτρια: ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗ ΣΟΦΙΑ
Επιβλέπων: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ
Περίοδος παρουσίασης: ΙΟΥΝΙΟΣ 2008

O Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης εξυπηρετεί αρκετά αθλήματα νερού, ένα εκ των οποίων είναι και το άθλημα της κολύμβησης. Καλύπτει ανάγκες όπως την εκμάθηση των αθλημάτων, τις προπονήσεις των αθλητών, την οργάνωση αγώνων και αθλοπαιδιών.

Στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, υπάρχει ήδη μια κολυμβητική δεξαμενή για την προπόνηση των αθλητών της κολύμβησης. Η δεξαμενή αυτή είναι σε υψηλή στάθμη και η παρουσία της στον Κόλπο της Βουλιαγμένης γίνεται αρκετά έντονη. Για τον λόγο αυτό έχει κριθεί αδύνατη η στέγασή της, αν και είναι απαραίτητη η προστασία από τις καιρικές συνθήκες των χειμερινών μηνών.

Το νέο κολυμβητήριο που προτείνεται, είναι σε χαμηλότερη στάθμη, σε άμεση επαφή με το ήδη υπάρχον, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να στεγαστεί. Αυτό έχει αρχικά ως αποτέλεσμα την κατάργηση των ελαφριών προστατευτικών υαλοπετασμάτων που καλύπτουν περιμετρικά τη μεγάλη πισίνα, δίνοντας ένα πιο διακριτικό αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων.

Η νέα πισίνα έχει δύο χρήσεις. Τους χειμερινούς μήνες, γίνεται χρήση της από τους αθλητές (αθλητικός χαρακτήρας). Τους δε καλοκαιρινούς, οι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν στις αρχικές εγκαταστάσεις και η καινούρια κατασκευή να δοθεί στους επισκέπτες του ομίλου (ψυχαγωγικός χαρακτήρας).

Αυτό μεταφράζεται σε μία κατασκευή κτηρίου που το χειμώνα θα έχει προστατευτικό χαρακτήρα από τις καιρικές συνθήκες με βιοκλιματική λειτουργία (εικόνα 3), ενώ το καλοκαίρι η στέγαση, με κατάλληλη μετακίνηση μέσω κύλισης, μετατρέπεται σε στέγαστρα για την προστασία των επισκεπτών από τις ακτίνες του ηλίου.

 

Σύντομη περιγραφή του κτηρίου:

Το κτήριο έχει νότιο προσανατολισμό, με σκοπό τη διαχώριση του από το σημερινό κολυμβητήριο, καθώς το χειμώνα  η λειτουργία του σημερινού διακόπτεται. Το χειμώνα η στέγη είναι κλειστή και τα υαλοπετάσματα της νότιας όψης επιτρέπουν την είσοδο του ηλίου σε βάθος. Το καλοκαίρι το κτήριο είναι ανοιγόμενο και οι στέγες, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη γωνία πρόσπτωσης του ηλίου, γίνονται στέγαστρα των λουόμενων.

Ταυτόχρονα στη βόρια όψη κατασκευάζεται στέγαστρο που με κατάλληλο σχεδιασμό ανοιγμάτων και εκμετάλλευση των βορειοανατολικών ανέμων που επικρατούν στην περιοχή έχουμε δημιουργία του φαινομένου  Bernoulli με αποτέλεσμα το βιοκλιματικό αερισμό του κτηρίου.

Ολοκληρώνοντας, η καινούρια κολυμβητική δεξαμενή, πέραν της βιοκλιματικότητάς της, εξοικονομεί ενέργεια και συνάμα χρήματα με ακόμα έναν τρόπο. Με τη διακοπή της θέρμανσης της μεγάλης – ανοικτής δεξαμενής. Έχει υπολογιστεί ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται από τη θέρμανσή της για 5 έτη, ισούνται με το κόστος της νέας κατασκευής.

Να αναφέρουμε πως δυτικά της πισίνας κατασκευάζεται στέγαστρο της ήδη υπάρχουσας παιδικής χαράς, το οποίο είναι προστατευτικό των σαθρών βράχων που βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε αυτήν, για τη προστασία τόσο των ανθρώπων όσο και των κατασκευών.


Φοιτήτρια: ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗ ΣΟΦΙΑ
Επιβλέπων: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ
Περίοδος παρουσίασης:ΙΟΥΝΙΟΣ 2008
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνίου

Ημ. Πρώτης δημοσίευσης στο GRA: 2010-02-26


Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital