ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

107.14 ΑΛΚΥΩΝ. Ναυτικός Όμιλος Ραφήνας

20 Αύγουστος, 2014

107.14 ΑΛΚΥΩΝ. Ναυτικός Όμιλος Ραφήνας

Το αντικείμενο μελέτης αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι ο επανασχεδιασμός του "ΑΛΚΥΩΝ" Ναυτικού Ομίλου Ραφήνας.

English version

Φοιτήτρια: Αλκμήνη Παπαϊωάννου
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Αλκμήνη Πάκα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 11/07/2014

 

 

Το αντικείμενο μελέτης αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι ο επανασχεδιασμός του "ΑΛΚΥΩΝ" Ναυτικού Ομίλου Ραφήνας. Τo παρόν οικόπεδο τοποθετείται στο αλιευτικό καταφύγιο του λιμανιού της Ραφήνας, στην Ανατολική Αττική, το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει, εκτός από τις ανάγκες των αθλητών/ μελών του ομίλου, και αυτές των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιειών.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του οικοπέδου είναι η απότομη βραχώδης πλαγιά στο Νοτιοδυτικό του όριο, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί και το τοπόσημο της περιοχής.

Για την νέα σχεδίαση χρησιμοποιήθηκαν χαράξεις, εμπνευσμένες από την φύση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας, τις κινήσεις των αθλητών και την συμπεριφορά του σκάφους σύμφωνα με τον άνεμο. Οι 3 κυριότερες χαράξεις αντιπροσωπεύουν:

Α. Την ρυμούλκηση του σκάφους από και προς το νερό, από τον αθλητή.

Β. Την θέση του σκάφους κατά την εκκίνηση μίας ιστιοδρομίας.

Γ. Τη σωστή γωνία πανιού - άξονα σκάφους, σύμφωνα με την φορά του ανέμου κατά την εκκίνηση της ιστιοδρομίας.

Έτσι μορφοποιήθηκε σταδιακά το πρώην ευθύγραμμο θαλάσσιο μέτωπο, δημιουργώντας τους απαραίτητους χώρους για την στάθμευση όλων των σκαφών, αλλά και των χερσαίων εγκαταστάσεων.

Στο Βορεινό κομμάτι του ομίλου, καταλαμβάνοντας την θέση ενός κυματοθραύστη, τοποθετήθηκε το κτίριο των αθλητών, σε άμεση σχέση με το νερό από τις 3 πλευρές του, ενώ από την 4η γίνεται μία σύνδεση με το πρανές του εδάφους, που καταλήγει στο εκκλησάκι. Στο κτίριο αυτό στεγάζονται οι απαραίτητες αποθήκες υλικών και σκαφών, αλλά και αποδυτήρια, αίθουσες διδασκαλίας και το εντευκτήριο των αθλητών. Στο δώμα του κτιρίου, υπάρχει ένας κοινόχρηστος χώρος κατάλληλος για χρήση των επισκεπτών κατά τη διάρκεια ιστιοπλοϊκών αγώνων σε κοντινή απόσταση.

Στη μέση, περίπου, της ακτογραμμής, και σε κοντινή απόσταση από την μαρίνα των ιστιοπλοϊκών σκαφών,  τοποθετείται ένα δευτερεύον κτίριο, που φιλοξενεί τα γραφεία του ομίλου και παρέχει έναν χώρο διημέρευσης για τα μέλη του ομίλου αλλά και τους επισκέπτες του.

Τέλος, μελετήθηκαν 2 διαδρομές πρόσβασης από το εκκλησάκι προς τον όμιλο, καθώς και σε ένα βορινότερο σημείο εκτός του οικοπέδου, που καταλήγει σε μία πλωτή εξέδρα μέσα στην θάλασσα, κάνοντας την συγκεκριμένη παραλία προσιτή και από την στεριά, αλλά και από την θάλασσα.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital