ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

102.14 Ανασχεδιάζοντας τη σιταποθήκη των Μύλων Αλλατίνη

09 Μάιος, 2014

102.14 Ανασχεδιάζοντας τη σιταποθήκη των Μύλων Αλλατίνη

Από κτίριο - μηχανή σε κατοικίες.

English version

Φοιτήτρια: Παπαδοπούλου Σεμνή
Επίβλεψη: Δούση Μαρία, Νομικός Μιχάλης
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Πολυτεχνική Σχολή - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 21 - 2 - 2014

 


Οι Μύλοι Αλλατίνη

 

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στον ανασχεδιασμό της σιταποθήκης (Κτίριο 24) του ιστορικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη σε κτίριο κατοικιών. Στόχος της διπλωματικής είναι η δημιουργία loft-like κατοικιών, διατηρώντας την εσωτερική δομή του κτιρίου, που θα παρέχουν στο χρήστη ένα μοναδικό περιβάλλον βιομηχανικής αισθητικής και επαφής με την ιστορικότητά του.

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στον ανασχεδιασμό της σιταποθήκης (Κτίριο 24) του ιστορικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη σε κτίριο κατοικιών. Το συγκρότημα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης μεταξύ των οδών Γ. Παπανδρέου και Μ. Κάλλας. Το συγκεκριμένο σημείο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος που ξεφόρτωναν τα πλοία τα σιτηρά τους από την περίοδο του Βυζαντίου, καθώς τότε ήταν παραθαλάσσιο. Η ιστορία των Μύλων Αλλατίνη ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα και παρά τις όποιες καταστροφές ή αλλαγές που υπέστησαν συνέχισαν τη λειτουργία τους για πάνω από έναν αιώνα.

Η μελέτη της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας, εστιάζει περισσότερο στο Κτίριο 24, καθώς κρίνει ότι αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα κτίρια του συνόλου, με μία ιδιαίτερη κατασκευή, μοναδική στα Βαλκάνια. Αποτελεί ένα κτίριο-μηχανή και ο χαρακτηρισμός αυτός φαίνεται στον τρόπο που οργανώνεται εσωτερικά. Είναι ένα ορθογώνιο τετραώροφο κτίριο διαστάσεων 16,25x45,80μ, συνολικού ύψους 15μ, το οποίο είναι κατά μήκος διηρημένο σε 11 τμήματα, πλάτους 4,16μ. Στο πρώτο τμήμα διασώζεται μεγάλο τμήμα του μηχανολογικού εξοπλισμού. Τα υπόλοιπα 10 τμήματα ήταν οι χώροι αποθήκευσης του σίτου κατά κατηγορίες.  Το δάπεδο του κτιρίου στις 10 κυψέλες είναι διαμορφωμένο ως χωνί, έτσι ώστε το αποθηκευμένο σιτάρι να οδηγείται σε υπόγειο αγωγό και μέσω ατέρμονα κοχλία να οδηγείται προς άλεση στο Μύλο.

Παρόλα αυτά, λόγω διαφοροποίησης του χαρακτηρισμού του κτιρίου από το ΥΠΠΟ, από συνολική προστασία σε διατήρηση μόνο του κελύφους, μεγάλο τμήμα του εσωτερικού του κτιρίου προβλέπεται να καθαιρεθεί και να ανακατασκευαστεί με σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος. Η παρούσα διπλωματική εργασία, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μία αντιπρόταση, καθώς μελετάται η δημιουργία loft - like κατοικιών εσωτερικά του Κτιρίου 24 διατηρώντας όμως την εσωτερική του δομή. Το εσωτερικό του κτιρίου είναι αυτό που το κάνει μοναδικό και διατηρώντας το μπορούν να δημιουργηθούν πρωτότυπες κατοικίες, που θα παρέχουν στο χρήστη ένα μοναδικό περιβάλλον βιομηχανικής αισθητικής και επαφής με την ιστορικότητά του.

Ο επανασχεδιασμός του γίνεται με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να χρειαστούν οι λιγότερες δυνατές επεμβάσεις και να αναδειχθεί η εσωτερική του δομή. Στα πρώτα δύο φατνώματα σε όλο του το ύψος το κτίριο μετατρέπεται σε μουσείο του εαυτού του. Στο υπόλοιπο κομμάτι του μετατρέπεται σε loft - like κατοικίες ως επί το πλείστον για ένα άτομο ή για ζευγάρια. Κάθε διαμέρισμα καταλαμβάνει δύο φατνώματα με τα ξύλινα διαφράγματα να αποτελούν το κεντρικό στοιχείο κάθε διαμερίσματος και να διαιρούν το χώρο στα δύο. Οι μόνες προσθήκες εντός των διαμερισμάτων είναι οι όγκοι που φιλοξενούν τους χώρους υγιεινής, οι όποιοι έχουν χαμηλότερο ύψος για να είναι εμφανώς διαφοροποιημένοι.

Επίσης, προτείνεται η δημιουργία μιας προσθήκης, καθώς ανά τα χρόνια υπήρχε πάντα δίπλα στο Κτίριο 24 κάποιο άλλο κτίριο. Στόχος της πρότασης είναι η προσθήκη να έχει έναν εφήμερο χαρακτήρα, ο οποίος να είναι εύκολα διακριτός και να έρχεται σε αντίθεση με τη στιβαρότητα του Κτιρίου 24. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό μελετώνται άλλες κατασκευές με εφήμερο χαρακτήρα, που σχετίζονται με το βιομηχανικό χώρο, όπως είναι τα στέγαστρα αποθηκών, οι σκαλωσιές και τα containers. Στην προσπάθεια όλα αυτά να συνδυαστούν μεταξύ τους ανατρέχουμε πάλι στο Κτίριο 24, το οποίο αποδομούμε στα βασικά του στοιχεία. Αυτά θα αποτελέσουν και τα κύρια τμήματα της προσθήκης, αφού μετασχηματιστούν: η στέγη μετατρέπεται σε στέγαστρο ανάλογο αυτών που συναντώνται στις αποθήκες των λιμανιών, ο μεταλλικός σκελετός σε σκαλωσιά και τα ξύλινα πάνελ σε container. Ως προς τη λειτουργία της η προσθήκη θα «συμπληρώνει» και πάλι τη νέα λειτουργία του κτιρίου 24 με τη δημιουργία κατοικιών και χώρων εργασίας. Σε μία προσπάθεια οργάνωσης αυτών ανατρέχουμε στις κατοικίες του Le Corbusier στο Unité d'Habitation και στα ατελιέ των καλλιτεχνών του 19ου αιώνα, όπου συνυπάρχουν εργασία και κατοικία σε διαφορετικά επίπεδα. Έτσι, δημιουργούνται μονάδες κατοικίας- εργασίας, αποτελούμενες από δύο container τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο.

 

Το Κτίριο 24


Εσωτερική δομή


Διαγράμματα επανάχρησης


Προσθήκη


Γενικό τοπογραφικό


Κατόψεις


Εσωτερικές απόψεις


Τομές


Γενικές απόψεις

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO