ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

(131.13) Μηχανισμός απορρύπανσης και παραγωγής

05 Φεβρουάριος, 2014

(131.13) Μηχανισμός απορρύπανσης και παραγωγής

Λιμενοβιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας-Κερατσινίου. Ο στόχος της εργασίας είναι η απορρύπανση της περιοχής και η ταυτόχρονη επανενεργοποίησή της μέσω μίας νέας παραγωγικής διαδικασίας.

English version

Φοιτητής: Κωνστα­ντίνος Αλεξόπουλος
Επιβλέπων καθηγητής: Πάνος Δραγώνας
Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: Φεβρουάριος 2013

 

 

Η πρώην βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας-Κερατσινίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα αδρανή τοπία της Αττικής. Ορισμένα βιομηχανικά μνημεία εντοπίζονται ακόμα στην περιοχή, η οποία περιμένει μία νέα χρήση από τα τέλη της δεκαετίας του '90, ύστερα από το κλείσιμο του εργοστασίου των λιπασμάτων.

 

 

Ο στόχος της εργασίας είναι η απορρύπανση της περιοχής και η ταυτόχρονη επανενεργοποίησή της μέσω μίας νέας παραγωγικής διαδικασίας. Κατά τη διερεύνηση νέων παραγωγικών μέσων στη σύγχρονη πόλη, λαμβάνονται υπ' όψιν οι τρέχουσες οικονομικές και περιβαλλοντικές ανάγκες,. Η επέμβαση συνδέεται επίσης με τις γειτονικές βιομηχανικές περιοχές όπως είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ Κερατσινίου.

Η πρόταση αναλύεται σε τρεις ενότητες:

(α) Στις επεμβάσεις εδάφους που σταδιακά απομακρύνουν τα βιομηχανικά χημικά κατάλοιπα τα οποία προκύπτουν από την χαρτογράφηση των πρώην βιομηχανικών χρήσεων. Οι επεμβάσεις είναι η φυτοθεραπεία, δηλαδή ειδικές φυτεύσεις που απορροφούν σταδιακά τα χημικά, προστατευτικό κάλυμμα στην παράκτια ζώνη, το οποίο εμποδίζει και εξασθενεί τις χημικές ουσίες, και φυτά σε καθαρές περιοχές που φιλτράρουν νερό για τις ανάγκες της περιοχής. Οι φυτεύσεις ανανεώνονται όταν κορεστούν από τα κατάλοιπα. Ανάλογα με τη προηγούμενη χρήση παραγωγής, και τα εκάστοτε χημικά, υπάρχει διαβάθμιση της τοξικότητας από την οποία εξαρτάται και ο χρόνος στον οποίο ολοκληρώνεται η απορρύπανση του εδάφους, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται σταδιακά διαφορετικές περιοχές.

 

 

(β)Στη δημιουργία ενός εργοστασίου αναερόβιας χώνευσης υπολειμματικών προϊόντων. Τετοια είναι τα κορεσμένα από χημικά φυτά, οργανικά απορρίμματα της κοινότητας και λύμματα. Από την επεξεργασία τους παράγεται βιοαέριο το οποίο διοχετεύεται στη ΔΕΗ και δυνητικά ένα μέρος του τροφοδοτεί πλοία του λιμένα.

 

 

(γ) Σε μία νέα υποδομή η οποία συνδέει τις άλλες δύο επεμβάσεις, αρχικά μεταξύ τους με τη μεταφορά των φυτών και των υπόλοιπων προϊόντων μέσα στο εργοστάσιο και έπειτα με τις υπόλοιπες υπάρχουσες μονάδες επεξεργασίας του Κερατσινίου.

 

 

Η υποδομή αυτή είναι ταυτόχρονα ένα νέος δημόσιος χώρος ο οποίος επιτρέπει σε κατοίκους της περιοχής και επισκέπτες να παρακολουθούν τις διαδικασίες απορρύπανσης, και να επισκεφθούν τα βιομηχανικά μνημεία. Επιπλέον, αποτελεί επίπεδο σύνδεσης με την περιοχή ενώ μελλοντικά εξαπλώνεται στις υπόλοιπες πρώην βιομηχανικές περιοχές για τη σταδιακή απορρύπανσή τους.

 

 

 

Όταν οι μολυσμένες περιοχές καθαριστούν, η υποδομή-σχάρα αφαιρείται και το έδαφος μπορεί να δεχθεί μία νέα χρήση.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital