ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

138.14 Ο.Τ.10. Print your Utopia

07 Φεβρουάριος, 2015

138.14 Ο.Τ.10. Print your Utopia

Eργοστάσιο προσθετικής εκβιομηχάνισης στο κέντρο της Αθήνας.

English version

Φοιτήτριες: Μακρόγλου Ευγενία-Μαρία, Χριστοπούλου Αικατερίνη
Επιβλέπων καθηγητής: Πάνος Δραγώνας
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
Ημερομηνία παρουσίασης: 30 Οκτωβρίου 2014

ο. τ. 10
Αθήνα 2036.

Το κέντρο της Αθήνας έχει ερημωθεί.
Υπάρχει ένα μέρος στο βάθος μίας στοάς στο οποίο φαίνεται να μην έχει εξαφανιστεί κάθε ίχνος ζωής.

 

 

Νέα αυτοσχέδια μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί στο χώρο. Οι μηχανές αυτές τυπώνουν τρισδιάστατα αντικείμενα, μικρά ή μεγάλα. Οι μηχανές εξαπλώνονται από το μικρό ισόγειο, σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο.


Στην καρδιά του τετραγώνου ,ο ακάλυπτος χώρος έχει μεγαλώσει. Τα ψηλά κτήρια που στέκονται γύρω του έχουν αποκαλύψει το εσωτερικό τους. Μέσα από το διαφανές περίβλημα φαίνονται μεγάλες μηχανές να δουλεύουν αδιάκοπα. Οι διαδικασίες της παραγωγής γίνονται θέαμα. Τα κουφάρια των κτηρίων απαρτίζουν τα σκηνικά μιας νέας εποχής.

 

 

Στις αίθουσες παραγωγής οι μηχανές γεννούν την παραγωγή. Εκτυπώνουν τα αντικείμενα από το μηδέν, ολοκληρωμένα. Η επεξεργασία και συναρμολόγηση των επιμέρους στοιχείων τους δίνει τη θέση της σε μία ολιστική παραγωγή η οποία δεν έχει στάδια κατασκευής. Όλα λειτουργούν ως οριακή ανάμνηση του παραδοσιακού εργοστασίου.

 


Στον πύργο εργοστασίου οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν τις νέες παραγγελίες. Η παραγωγή που είναι εξαπλωμένη σε όλο το ο.τ.10 ελέγχεται από εδώ. Ο πύργος λειτουργεί ως ένα δυνητικό Πανοπτικό της δικτυακής παραγωγής.

 

 


Στον πύργο πληροφοριών οι εργαζόμενοι ταξινομούν και κατατάσσουν τις διαδικτυακές αιτήσεις και παραγγελίες. Ο πύργος πληροφορίας είναι ο πυρήνας επικοινωνίας μεταξύ της παραγωγής του εργοστασίου και των επιθυμιών της κατανάλωσης.

Στο τέταρτο επίπεδο του τετραγώνου, ο χώρος που ανοίγεται, οι κολώνες, τα τοιχία και τα κλιμακοστάσια φανερώνονται καθαρά στον επισκέπτη, χωρίς κανένα περίβλημα. Στους μεγάλους κυλίνδρους, μηχανές εκτύπωσης φαγητού βρίσκονται περιμετρικά τους. Μέσα στο γυμνό τσιμεντένιο χώρο, οι άνθρωποι εξισώνονται τρώγοντας.

 

 

Στα δώματα του ο.τ. 10 μικρές λευκές κατασκευές κατοίκησης ξεπροβάλλουν από τις απολήξεις των κλιμακοστασίων. Οι άνθρωποι κατοικούν ψηλά, στο περιθώριο της Αθήνας, σε ένα χώρο μόνωσης και περισυλλογής.

 

 

Η απομόνωση χρειάζεται για να δημιουργήσουν το δικό τους ουτοπικό κόσμο. Ειδικά κατασκευασμένα στις μηχανές του ο.τ. 10, έπιπλα, αντικείμενα, σκάλες ολοκληρώνουν την κατοικία. Το εκτυπωμένο από τον ίδιο τον κάτοικο σπίτι του στην κορυφή της πόλης έχει τη μορφή μίας σύγχρονης καλύβας.

 

 

Το ο. τ. 10 έγινε το ίδιο μία μηχανή .Η κοινότητα του είναι αυτή που παράγει και ενώ παράγει, αναπαράγεται και καθορίζεται. Το ο. τ. 10, εκπροσωπεί την ίδια την πόλη.
Η Αθήνα έγινε μηχανή του εαυτού της, αναδημιουργήθηκε μόνη της, και άνθισε επάνω στα απομεινάρια των ερειπίων της.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital