ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

19 Ιούνιος, 2013

Η βιομηχανική αρχαιολογία και ο επαναπροσδιορισμός του δημόσιου χώρου

Παραδείγματα και τεχνικές από τον ευρωπαϊκό χώρο. (ερευνητική εργασία)

κείμενο


Φοιτήτρια : Χόρμπα Κανέλλα
Επιβλέπων Καθηγητής : Τζομπανάκης Αλέξιος
Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : 24 Μαΐου 2012

Αντικείμενο της ερευνητικής εργασίας αποτέλεσε η επανασημασιοδότηση του δημόσιου χώρου στα αποκατεστημένα βιομηχανικά κτίρια και συγκροτήματα της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη ραγδαία αποβιομηχάνιση της δεκαετίας του 1970, παρατηρείται ότι τα βιομηχανικά κτίρια αποκαθίστανται και επαναχρησιμοποιούνται στην πλειοψηφία τους ως κτίρια πολιτισμικού τύπου, δηλαδή ως μουσεία.

Σκοπός της εργασίας αποτελεί η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο εισάγεται ο δημόσιος χώρος στα αποκατεστημένα βιομηχανικά κτίρια και συγκροτήματα. Σε αυτό το πλαίσιο μελετάται η ιστορία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, που ξεκινά το 18ο αιώνα περίπου, καθώς και τα αρχιτεκτονικά κινήματα του 19ου και του 20ου αιώνα, τα οποία εξετάζονται ως προς τις θεωρίες τους και κατά πόσο επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τη βιομηχανική αρχιτεκτονική.

Στη συνέχεια, διερευνάται πως διαρθρώνεται η πόλη και με ποιο τρόπο μετασχηματίζεται η έννοια του δημόσιου χώρου σε κάθε περίοδο από το 19ο αιώνα έως το μεταμοντερνισμό.

Τέλος, από τη μελέτη επιλεγμένων παραδειγμάτων βιομηχανικών κτιρίων επιδιώκεται να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο επανεισάγεται ο δημόσιος χώρος μέσα σε αυτά. Τα  παραδείγματα διαχωρίζονται σε μεμονωμένα κτίρια και σε συγκροτήματα, και συγκρίνονται μεταξύ τους ως προς τον τρόπο που επανασχεδιάζεται  ο δημόσιος χώρος σε κάθε περίπτωση, είτε στο επίπεδο του όγκου (μεμονωμένο κτίριο), είτε στο επίπεδο του αστικού ιστού (συγκρότημα).

Δείτε την εργασία σε pdf (119 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO