ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Πόλη, πολιτικές και αυτοσχέδιες αστικές πρακτικές στη σύγχρονη Αθήνα

05 Ιανουάριος, 2014

Πόλη, πολιτικές και αυτοσχέδιες αστικές πρακτικές στη σύγχρονη Αθήνα

Η παρούσα ερευνητική εργασία αποτελεί μελέτη και έρευνα γύρω από τις αστικές πρακτικές των κοινωνικών ομάδων και συλλογικοτήτων στις σύγχρονες πόλεις. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτρια : Ελισσάβετ Χάσα
Επιβλέπων καθηγητής : Πάνος Δραγώνας
Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : 3/10/2013

Η εργασία εξετάζει την οργάνωση και τον ρόλο των διεθνών και τοπικών παραγόντων στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό μετασχηματισμό του αστικού χώρου των σύγχρονων πόλεων. Η έρευνα, μελετώντας τους ανταγωνισμούς στο αστικό πεδίο των σύγχρονων πόλεων, εστιάζει στις αστικές πρακτικές και τις δράσεις των κοινωνικών κινημάτων/ομάδων/συλλογικοτήτων στον αστικό χώρο, ως έναν από τους πιο δυναμικούς και άμεσα μετασχηματιστικούς παράγοντες του αστικού χώρου και της κοινωνικής συνθήκης τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα, κατά τη πενταετία 2008-2013, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες συλλογικές δράσεις και αστικές πρακτικές, με μεγάλη συμμετοχή από τους πολίτες. Οι δράσεις αυτές είναι αυθόρμητες, δηλαδή ασχεδίαστες, καθώς προέκυψαν καθαρά από την πρωτοβουλία των ίδιων των ομάδων να επέμβουν στον αστικό χώρο και να τον μεταβάλλουν. Οι ομάδες αυτές οργανώνονται και υιοθετούν πολύμορφες και πρωτότυπες πρακτικές επέμβασης, μεταμορφώνοντας το αστικό πεδίο τοπιακά, καθώς οι δράσεις τους εντοπίζονται σήμερα διασκορπισμένες στην πόλη της Αθήνας. Από την άλλη όμως πλευρά, οι συλλογικότητες ενώνουν τη δράση τους σχηματίζοντας κοινά δίκτυα, κάνοντας τις πρακτικές τους και τους αστικούς χώρους που τις φιλοξενούν, ορατές σε όλη την πόλη.

Δείτε την εργασία σε pdf (235 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital