ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(163.11) Μεταβλητό πάρκο ακραίων αθλημάτων

03 Απρίλιος, 2012

(163.11) Μεταβλητό πάρκο ακραίων αθλημάτων

Μεταβλητότητα - Μεταφορά - Απλότητα. Σύνθεση με μηχανικά μέρη και τεχνολογικό εξοπλισμό.Cry

English version


Φοιτητές: Ελευθεριάδης Δημήτρης, Κλαδάκης Στέλιος, Σωφρονίδης Γιώργος
Επιβλέπων καθηγητής: Νίκος Τσινίκας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 21 Οκτωβρίου 2011

 

 

Η διπλωματική αυτή εργασία αφορά το σχεδιασμό ενός μεταβλητού-αυτομεταφερόμενου πάρκου, που θα φιλοξενεί extreme sports (skateboarding, bmx και trial motorcycles) καθώς και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες (συναυλίες, breakdancing κ.α).

 

 

Η μεταβλητότητα και η μεταφορά του πάρκου βασίζεται στη χρήση μηχανισμών, των οποίων η διαστασιολόγηση επιλέχθηκε ώστε να ανταποκρίνεται στις βέλτιστες συνθήκες μεταφοράς. Η λειτουργία των μηχανικών μερών και του τεχνολογικού εξοπλισμού προσδίδει ευελιξία στη σύνθεση και παράγει αναγνωρίσιμες, αποκλειστικές, τελικές μορφές.

Η χρήση ενός νοητού τετραγωνικού κανάβου κάνει δυνατή την ένταξη όλων των στοιχείων στο χώρο και οι διαστάσεις του προκύπτουν ως πολλαπλάσιο του κάθε μηχανισμού.

Το πλαίσιο της εργασίας βασίζεται στους εξής παράγοντες:

- Έντονη διαφοροποίηση της τελικής μορφής - σύνθεσης.
- Διαστάσεις κατασκευών σύμφωνα με οδική συμπεριφορά τους.
- Περιορισμένο - μη εξειδικευμένο προσωπικό για την εγκατάσταση.
- Ταχεία εγκατάσταση - σύμπτυξη.
- Εγκατάσταση σε περιοχές με μικρές κλίσεις.
- Τρέχουσα τεχνολογία
- Εξυπηρέτηση πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων.

Το πάρκο αποτελείται από δύο κατασκευές - modules που με την επανάληψη τους ολοκληρώνουν την σύνθεση. Πρόσθετα στοιχεία χρησιμοποιούνται στις πίστες (ημικυκλικές ράμπες) και σε λειτουργίες όπως WC, ιατρεία, εκδοτήρια.

Η πρώτη κατασκευή είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα σασί ρυμουλκούμενου οχήματος διαστάσεων 2.5 x 10.0m. Αποτελείται από τρεις μεταλλικούς βραχίονες που στηρίζονται σε ένα δικτύωμα, το οποίο με τη βοήθεια τριών εμβόλων μεταβάλει την κατασκευή. Ο κάθε βραχίονας χωρίζεται σε έξι ίσα σε μήκος κομμάτια (υποβραχίονες).

Η εξέδρα που σχηματίζεται πάνω στους βραχίονες χωρίζεται σε τρία ίσα μέρη-επίπεδα και στην πλήρη έκταση της έχει διαστάσεις 7.5 x 10.0m. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε κερκίδες ή σε συνδυασμό εξέδρας-κερκίδων.

Η δεύτερη κατασκευή συνθέτει τους χώρους άθλησης, καθώς και τους χώρους κίνησης - στάσης.  Έχει τετραγωνικές διαστάσεις 2.00 x 2.00m, κατάλληλες για την αποθήκευση της στην πρώτη. Αποτελείται από τρία πλαίσια (το ένα πάνω στο άλλο) που δένονται μεταξύ τους με ένα δικτύωμα  (ψαλίδια). Ένα έμβολο τοποθετημένο στο κάτω πλαίσιο, με την βοήθεια του δικτυώματος ανυψώνει τα υπόλοιπα έως 1.00m. Η κλίση του πάνω πλαισίου αλλάζει χειροκίνητα, σχηματίζοντας πλάτωμα - ράμπα - αναβαθμούς.

Οι κινήσεις των κατασκευών που πραγματοποιούνται με τη χρήση υδραυλικών συστημάτων και ηλεκτροκινητήρων, ελέγχονται μέσω τηλεχειρισμού. Τα υλικά των κατασκευών επιλέχθηκαν με βάση την ανθεκτικότητα και την ελαφρότητα.

Ενδεικτικά υλικά : αλουμίνιο, ανθρακονήματα, χάλυβας, συνθετικές ύλες, skatelite, υφάσματα - μεμβράνες.

 

 

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital