STUDENTS PROJECTS

PROJECTS 2011

Multi-space of Meditteranean Diet in metropolitan park in Goudi

05 March, 2012

Multi-space of Meditteranean Diet in metropolitan park in Goudi

A suggestion for the rehabilitation and the re-use of an old military bakery.

Greek version


Students : Kyriazi Asimina, Stamou Anastasia
Supervisors : Margarita Grafakou_ Tsouras Vasileios
National Technical University of Athens, School of Architecture
Presentation Date: 5th December, 2011

Brief description
Our diplomatic project  is organized into three sections. The first concerns the historical study of the building and the urban analysis of the region after the removal of camps. The second concerns the measured drawing of the construction elements, the construction analysis and the study of the building and its industrial equipment   from which resulted the recording of the production line of bread and dipyrritis. The third section deals with a suggestion for a re-use of the building and its restoration.

 

 

TEXT
Goudi Park extends south-east of Mesogeion  Avenue  and on both sides of Katehaki Avenue, till the edge of Ymittos mountain. The bakery factory (Registry No. 2) is located in the "central core" of the Park and is bounded by the buildings of the national Gallery, the Katehaki Ave. and the G.Papandreou  street, which is parallel to the Ilissos stream(pic1). It was built in various phases,  between 1907-1930. In the same location formerly, there was another bakery factory, (Registry No. 1) of which now exists only  a series of furnaces of Greek technology(PIC). It  is a typical industrial building of interwar architecture with a plastic and symmetrical composition of volumes. The central double - storey volume is framed by two pillars of vertical movement which are also the entrance to the building, two symmetric one-storey volumes and two lower ones, the furnaces of Greek technology and the cargo space. (PIC2) From those pillars one can reach the west basement, the floor space and the compatible roof of the central volume. The industrial equipment and the position of the chimneys are marked on the plans. In the section A-A, we can see the German furnaces that were constructed subsequently.(PIC3)

 

Suggestion for re-use
Our aim was that after the repair, the building would be open to a wide audience by overthrowing the introversion of the industrial shell and the imposing form of military buildings. In the meantime, we wanted to preserve the atmosphere of the old bakery and create a space which would make part of a supra-local park. All this, in conjunction with the launch of the Mediterranean diet by UNESCO in intangible cultural asset in November 2011, led us to design a multi-space of Mediterranean diet that combines information and recreation, promotes human activity and through the experiential knowledge offers experience, flavors, scents, recall memories and pictures. The new use will operate under the management of a financially independent body and will promote Greek culture and economy. The building program will include an exhibition space of the equipment, a market of Greek products (PDO), a bakery, a restaurant of Mediterranean diet, a liquor store of Greek drinks and one multiple-purpose room. The program is completed by Mediterranean fruit crops in the open-air.

As the new main entrance to the park, we consider the existing one from Katehaki Ave. and we design a new square for the approximation of the building on the north side. There, we create two new entries to the building as the level of the square and the ground floor are coplanar and 2 m higher than the level of the ground in southern side of the building. The open-space in the south is defined by the path that leads from the entrance of G.Papandreou to the National Gallery and works like a boundary between the old bakery and the crops.(PIC4)

In the room A, it is located a multi-purpose room for conferences between Greek and foreign producers, entrepreneurs, nutritionists and chefs, in the room C the exhibition of the equipment and in the room B the bakery with the market and a living room area. From there, through a new construction, one can reach the floor space where there is the restaurant and the liquor store. This organization provides an autonomy in areas A and C for independent operation from the rest of the building. The western entry leads through a foyer with a small café to the multi-propose room, and then optionally to the room B. The eastern entry leads to the foyer of the room B. From there, one can directly reach the exhibition room, continue to the photography exhibition in the space of Greek furnaces and finally arrive through the stairwell, to a loft from where u can see the room B and the large equipment.

In the meantime, from the foyer, one can meet the market of Greek products, which is organized in autonomous cylinder units, by metal mesh. The units are of 2.40m.height, placed freely between the spatial grid 5*5*5 , serving our intention to express the self-museum character of the building through its whole interior view and allow freedom of movement to the visitor.

After the market there are the showcases of the bakery and the place where one can have a sit. By using the inner shell of German ovens and the nearby chimney for the installation of new equipment, we isolate the heavy process of kneading behind the shell and present to the audience only the simple production of pastries. The bakers take the prepared materials through a stripe and present the recipes to the public. In the plan, we see a circular course around the shell and another from the one entrance to the other, through the room B and the square.(PIC5)

 

Restoration
We consider to restore the construction and the facets of the building, and we propose for its better functioning a construction of double glazing in the terrace . It consists of two levels. The first one is above the German ovens. The second one, on the outer side of the north side of the floor space. From this construction one can reach the terraces, enter to the floor space and take a drink, outside the liquor store. For this construction, we remove the concrete slab that is 80cm.higher than the level of the floor. This construction resolves the problem of vertical motion, lets the sunlight come into the building and doesn't occupy space from the ground space and the floor.

 

 

Share |

Related articles:

 
 
 
 
 
   

membership

Forgot password? New registration
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Terms of use. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO