ΕΡΓΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

14 Απρίλιος, 2012

Primary school ZV Zavelput

Δημοτικό σχολείο στις Βρυξέλες. (dmvA)

English version


 

Κεντρική ιδέα : ανάγλυφο μωσαϊκό.
Το σχολείο είναι χωροθετημένο σε μια σημαντική τοποθεσία από πλευράς αστικού σχεδιασμού. Η μπροστινή του πλευρά βρίσκεται μέσα σε έναν ιστό δρόμων, υπό γραμμική ανάπτυξη ενώ η περιοχή που χτίστηκε το σχολείο είναι μέσω της μορφολογίας της μέρος μιας ευρύτερης περιοχής πρασίνου. Το οικόπεδο του νέου αυτού συγκροτήματος,που βρίσκεται στη γωνία των οδών «Hoogveldlaan» και «Gulden Kroonlaan, χαρακτηρίζεται από μεγάλες υψομετρικές διαφορές καθώς το ύψος του αυξάνεται αντίστροφα από το δρόμο και ο κενός χώρος του ήταν μια ανοιχτή πληγή στον αστικό ιστό. Το πρόβλημα της υψομετρικής διαφοράς δημιουργούσε επιπλέον ένα σημαντικό ζήτημα ως προς την οικοδόμηση και των δύο πλευρών του οικοπέδου.

Σχεδιαστική προσέγγιση.
Το κτίριο ερμηνεύεται σαν μια μείξη δύο τυπολογιών. Κατά μήκος της πλευράς που συνορεύει με το δρόμο, λόγω του τριώροφου ύψους της, μοιάζει να συνεχίζει καθώς και να κλείνει την υπάρχουσα γραμμική ανάπτυξη των όψεων. Στην πίσω πλευρά το επιμήκες κτίριο αποτελείται από δύο επίπεδα καθώς είναι μερικώς υπόσκαφο. Με τον τρόπο αυτό γίνεται έμμεση σύνδεση με τα ήδη υπάρχοντα κτίρια περιμετρικά του οικοπέδου.

Με τη δημιουργία αχνών ορίων  μεταξύ των δύο κτιριακών τύπων, η νοητή γραμμή μεταξύ πόλης και φύσης εξαφανίζεται. Ανάμεσα στο νέο σχολικό συγκρότημα και το υπάρχον κτίσμα μεσολαβεί ένας εσωτερικός δρόμος.  Μια μεγάλη πύλη εισόδου οριοθετεί τον παραπάνω άξονα, ενώ παράλληλα το βασικό κτίριο παραμένει προσβάσιμο ακόμα και μετά το σχολικό ωράριο.

Εννοιολογική  προσέγγιση.
Ο διχασμός ανάμεσα στην αυστηρή αστικοποίηση και στην όχι και τόσο αυστηρή δομή των γύρω κτισμάτων είναι ανάλογος αυτού μεταξύ της τάξης και του χάους, του σκληρού και του μαλακού, της γνώσης και της δημιουργικότητας, της έντασης και της χαλάρωσης, της μελέτης και του παιχνιδιού. Το να διδάσκει κανείς τα παιδιά να συνδυάζουν αντίθετες έννοιες  είναι μια σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία  και ακριβώς αυτή η αντίθεση  εκφράζεται μέσα από το σχέδιο και την υλικότητα του κτιρίου.

 




 

Σχεδιασμός : dmvA
Μελετητική ομάδα : David Driesen, Tom Verschueren, Hans Verbessem, Sacha\
Bratkowsky, Michaël De Roeck
Τοποθεσία : Sint Agatha Berchem (Βρυξέλες)
Έκταση : 1350 m2
Έτος κατασκευής : 2011
Φωτογραφίες : εξωτερικές Serge Brison / εσωτερικές dmvA

Επιμέλεια : Βίλμα Κοτροκόη.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2022. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital