ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(155.11) Σχολικό κέντρο στην περιοχή των αμπελοκήπων (Γυμνάσιο – Λύκειο)

20 Μάρτιος, 2012

(155.11) Σχολικό κέντρο στην περιοχή των αμπελοκήπων (Γυμνάσιο – Λύκειο)

Η σύνθεση του κτιρίου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες που βασίζονται στη μαθητοκεντρική διδασκαλία.

English version


Φοιτητές : Κουδούνης Κων/νος, Αθανάσιος Λεφάκης, Τζιορίδης Αντώνιος
Επιβλέπων καθηγητής : Τάσης Παπαϊωάννου
Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης : 29 Νοεμβρίου 2011

 

 

Η διπλωματική εργασία αφορά τον σχεδιασμό ενός σχολικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο . Η  σύνθεση του κτιρίου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες που βασίζονται στη μαθητοκεντρική διδασκαλία , σε συνδυασμό με τη χρήση  της τεχνολογίας στην εκπαίδευση . Σκοπός της νέας παιδαγωγικής να μεταλλάξει τον μαθητή  από παθητικό αντικείμενο σε ένα αυτορυθμιζόμενο και αυτόνομο άτομο που μπορεί να δομήσει  μόνος τη γνώση (Γνωστικός Κονστρουκτιβισμός).  Η πρώτη σκέψη σε επίπεδο πόλης ήταν η σύνδεση του κτηρίου  με τα κοντινά εκπαιδευτικά ιδρύματα, έτσι ώστε να αποτελέσει το μέρος ενός συνόλου. Ο υπαίθριος χώρος που βρίσκεται μπροστά από το οικόπεδο (πάρκο Κ.Α.Π.Α.Ψ.)  θα μπορούσε και να λειτουργήσει ως μια επέκταση της σχολικής αυλής προς τα έξω, χρήσιμη για εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας και για συγκεντρώσεις δυο ή περισσότερων σχολείων.  Η λύση που δόθηκε ήταν η δημιουργία ενός δρόμου στον οποίο εκατέρωθεν αυτού αρθρώνονται οι λειτουργικές ενότητες . O ¨δρόμος μάθησης¨ όπως ονομάστηκε, έχει σκοπό να  φέρει την κοινωνία μέσα στο περιβάλλον του σχολειού  η να βγάλει το ίδιο  προς αυτή .

Μια διαγώνια κίνηση διάσπασης, που στόχο έχει την εμφάνιση ρωγμών στην εσωστρέφεια του ελληνικού σχολείου.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital