ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

 

 
  • Η Όπερα στην πόλη: Τόκιο, Ιαπωνία

    02 Μάρτιος, 2007

    Το Τόκιο απέκτησε Όπερα μόλις το 1997 όταν ολοκληρώθηκε το συγκρότημα Tokyo Opera City (TOC) έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Yanagisawa. H σχέση των Ιαπώνων με την κλασική –δυτική- μουσική παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.     

  • Η επανάχρηση τής φάμπρικας και η βιώσιμη χρήση.

    28 Φεβρουάριος, 2007

    Τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα και οι αρχιτεκτονικές προσπάθειες που γίνονται ιδιαίτερα τώρα τελευταία στην Πολωνία, στην Γαλλία και στο Λουξεμβούργο σχετικά με την επανάχρηση βιομηχανικών κτηρίων επαναφέρει το ζήτημα της βιομηχανικής κληρονομιάς.     

  • Thessaloniki Business Center-Μια αστική (ανα)θεώρηση της Δυτικής Εισόδου της Θεσσαλονίκης'

    25 Φεβρουάριος, 2007

    3 ουρανοξύστες 36 ορόφων στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Το όραμα της μετατροπής των Λαχανόκηπων από υποβαθμισμένη περιοχή σε σημείο αναφοράς για όλη τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.     

  • Από την θεωρία στην πράξη…

    10 Φεβρουάριος, 2007

    Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ποιότητα των ανοιχτών αστικών και ιδιωτικών χώρων και είναι κοινά αποδεκτό ότι οι κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις, στον ιδιωτικό μας χώρο ή ακόμα και στο εργασιακό μας περιβάλλον.     

  • ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    09 Φεβρουάριος, 2007

    «… Η Αρχιτεκτονική δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εικόνα της κοινωνίας που τη δημιουργεί…».     

  • Τράπεζες (Ι. Μ. Πέι, Ν. Φόστερ) στο Χονγκ Κονγκ

    07 Φεβρουάριος, 2007

    Μέχρι το 1998 τέτοιες εικόνες συνέθεταν την καθημερινότητα του Χονγκ Κονγκ καθώς το πολυδιαφημισμένο νέο αεροδρόμιο στο νησί Tσεκ Λαπ Κοκ (Chek Lap Kok), που συνδέεται με την πόλη με 2 γέφυρες και ένα τούνελ, δε λειτουργούσε ακόμα...     

  • Φωτορύπανση και ποιότητα φωτισμού εξωτερικών χώρων

    06 Φεβρουάριος, 2007

    Η σημασία του κατάλληλα σχεδιασμένου φωτισμού εξωτερικών χώρων στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανής τα τελευταία χρόνια.     

  • ΣΤΗΝ 7Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ...

    04 Φεβρουάριος, 2007

    Όλη η επιστολή είναι μια ωδή στην αρχιτεκτονημένη σκέψη, που φαντάζομαι όμως πως δεν θα είχε αυτό στο μυαλό της η συγγραφέας όταν θα έγραφε. Και είναι αυτό που δίνει και περισσότερο νόημα, γιατί αποδεικνύει τον οικουμενικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής, ως ήχος, μυρωδιές, αγγίγματα, φως, αέρας, νερό και τόσα αλλά... Ο πρωταγωνιστής γίνεται αρχιτέκτονας χωρίς πτυχία, γιατί έχει αυτιά και ακούει, χέρια και πιάνει, μάτια και βλέπει... και αν έχτιζε θα έκανε αρχιτεκτονική, το δίχως άλλο...     

  • ΠΑΡΟΔΙΕΣ ΠΡΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΚ[ΕΙ]ΟΔΟΜΗΣΗ: ΕΝΑ ΑΝΑ-ΔΡΟΜΙΚΟ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ

    16 Ιανουάριος, 2007

    Η απουσία εντόπιας τυπολογίας κτηρίων επαγγελματικής χρήσης θεωρείται χαρακτηριστική του βίαια γιγαντούμενου νεοελληνικού άστεως.     

  • Πλαίσια αρχιτεκτονικής δράσης.

    13 Ιανουάριος, 2007

    Είναι μάλλον κοινός τόπος ότι η αρχιτεκτονική δράση και το περιεχόμενό της έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό. Ο αρχιτέκτονας πια, δεν ακολουθεί τα μοντέλα του παρελθόντος (πρόσφατου ή απώτερου) και διεκδικεί για τον εαυτό του νέα «περιβάλλοντα δράσης», χώρους που μέχρι πρόσφατα δεν διεκδικούσε.
    (των Νεκτάριου Κεφαλογιάννη, Χρίστου Παπαστεργίου)     

  • Βιοκλιματικός σχεδιασμός υπαίθριων χώρων

    28 Δεκέμβριος, 2006

    Πολεοδομία και αρχιτεκτονική στην αρχαία Ελλάδα
    Από την αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές στο θέμα του βιοκλιματικού σχεδιασμού με την έννοια της ιδεώδους κατοικίας, εκείνης δηλαδή που προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα (Σωκράτης).     

  • Η πόλη της απολιθωμένης μνήμης.Με αφορμή την 10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής.

    14 Δεκέμβριος, 2006

    Η φετινή μπιενάλε αρχιτεκτονικής τής Βενετίας ήταν η πρώτη που έδωσε τόσο μεγάλο βάρος στην πόλη και στα κοινωνικά προβλήματα φέρνοντας ακόμα περισσότερο στο προσκήνιο την πόλη ως το κατεξοχήν στρατηγικό (για οικονομική και όχι μόνο ανάπτυξη) τόπο.
    (του Νικόλα Μιτζάλη)     

  • “Cloud-set” Acoma, USA

    03 Δεκέμβριος, 2006

    Η Acoma είναι ένα από τα 18 ινδιάνικα pueblos που σώζονται σήμερα κατά μήκος του ποταμού Rio Grande που διασχίζει ό,τι αποτελεί το κεντρικό μέρος των Colorado και βόρειου New Mexico.     

  • Σχεδιάζοντας με το φως: η τέχνη του αρχιτεκτονικού φωτισμού

    23 Νοέμβριος, 2006

    Ο κόσμος είναι φτιαγμένος από φως. Το φως αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φύσης και στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη.     

  • ‘Ο curator, ο λόρδος και μια Zaha στο σαλόνι’

    20 Νοέμβριος, 2006

    Μια πλευρά της σύγχρονης συζήτησης για την αρχιτεκτονική αφορά συγκεκριμένα τις δυνατότητες της για κεφαλαιοποίηση, δηλαδή ως κατηγορία που παράγει υπεραξία και αποδίδει κέρδος σε αυτόν που την εκμεταλλεύεται αλλά και ως προϊόν που καταναλώνεται μαζικά.
    (του Χρίστου Παπαστεργίου)
        

  • Η ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

    10 Νοέμβριος, 2006

    Πόσα και πόσα αριστουργήματα της τέχνης και της ευρύτερης αρχιτεκτονικής, δεν έχουν μια δική τους ιστορία να πουν. Και εμείς τα κοιτάμε και τα θαυμάζουμε και αρκούμαστε σε αυτό. Γιατί δεν έχουμε μάθει να αναζητούμε «τάς αιτίας των ποιουμένων», που λέει και ο Πλάτωνας.     

πρώτη 55 56 57 58 59 60 τελευταία

εγγραφή 897 εώς 912 από 947 εγγραφές σε 60 σελίδες

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital