ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Παλαιότερες Στήλες

 
  • Αφιέρωμα στα ψηλά κτίρια III.α

    18 Νοέμβριος, 2008

    Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει μια γενική επισκόπηση του αρχιτεκτονικού κτιριακού τύπου των ψηλών κτιρίων, γνωστού ως ουρανοξύστης, από την εμφάνιση του το 1885 στο Σικάγο μέχρι σήμερα, τις αρχές του 21ου αιώνα.     

  • Προσεγγίζοντας το Ά-κτιστο (ΜΕΡΟΣ Α')

    07 Νοέμβριος, 2008

    Το τοπίο τώρα μαζί με τον συντονισμένο με αυτό άνθρωπο – «καινό κίονα» μετέχει στην πνευματική ολοκλήρωση του τελευταίου, ως καθολική εμπειρία του γεγονότος της ανύψωσης.     

  • Οι Nurahghes της Σαρδηνίας, αρχιτεκτονήματα της εποχής του χαλκού.

    30 Οκτώβριος, 2008

    Πέρα από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, ένας λιγότερα γνωστός στους περισσότερους από μας, αρχαίος πολιτισμός της μεσογείου, ήταν αυτός τον Φοινίκων. Παλαιότερος του ελληνικού, τον επηρέασε σημαντικά και μάλιστα όπως πολλές έρευνες διαβεβαιώνουν, συνέβαλε στη δημιουργία του ελληνικού αλφαβήτου.     

  • «Καφετέρια Τσουμί»

    26 Οκτώβριος, 2008

    Η ενότητα αυτή των δημοσιεύσεων, η σχετική με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου, συνεχίζεται με την παρουσίαση, όπως και την προηγούμενη φορά, του άρθρου ενός συγγραφέα.Το άρθρο του κ. Βασίλη Βασιλικού.     

  • ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΙ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ -(ΜΕΡΟΣ Γ')

    23 Οκτώβριος, 2008

    Μεταπολεμικά, σε διάστημα μερικών δεκαετιών η εγχώριες τυπολογικές εκφάνσεις της κατοικίας επαναπροσδιορίστηκαν δραστικά, περνώντας από την παραδοσιακή εκδοχή - τυπικά το ανώι - στο περίφημο νεοελληνικό αστικό διαμέρισμα.     

  • Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Ποπ

    14 Οκτώβριος, 2008

    Στο πλαίσιο της μόνιμης στήλης με θέμα τα ψηλά κτίρια κρίθηκε σκόπιμο να πραγματοποιηθούν ορισμένες συζητήσεις με επιφανείς Έλληνες Αρχιτέκτονες, οι οποίοι θα καταθέσουν τις προσωπικές τους απόψεις και θέσεις πάνω στην κατασκευή των ψηλών κτιρίων γενικότερα και της Ελληνικής πραγματικότητας στον τομέα αυτό.     

  • ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ… ΤΟ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ

    08 Οκτώβριος, 2008

    Yπήρχε και η συνέχεια του χρόνου και η συνοχή της ιστορίας, έτσι που «… βλέπεις έναν άνθρωπο να περπατάει στο δρόμο… μια χωρική περιμένει το λεωφορείο, καθισμένη σε μια πέτρα. Είναι η ίδια γυναίκα στο γλυπτό που υπάρχει στους Δελφούς – ίδια! Βλέπεις έναν νέο βοσκό και είναι … Άη Γιώργης! Έτσι με την αγκλίτσα που κάθεται. Ξέρω ‘γω τι διάολο γίνεται εκεί πέρα. Βλέπεις στους Δελφούς κοπελιές οι οποίες είναι ίδιες με τον Ηνίοχο!»     

  • Dive in…. the Mahnmal.

    01 Οκτώβριος, 2008

    Μια κατάδυση στο μνημείο του ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, του αρχιτέκτονα Pete Eisenmann.     

  • «Άβε Καίσαρ»

    27 Σεπτέμβριος, 2008

    Αυτή τη φορά παρουσιάζουμε μια δημοσίευση σχετική με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου από έναν συγγραφέα, ένα πρόσωπο δηλαδή το οποίο δεν ανήκει στο χώρο των «ειδικών» της αρχιτεκτονικής.Tο άρθρο του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου.     

  • ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΙ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ-(ΜΕΡΟΣ B')

    23 Σεπτέμβριος, 2008

    Μεταπολεμικά, σε διάστημα μερικών δεκαετιών η εγχώριες τυπολογικές εκφάνσεις της κατοικίας επαναπροσδιορίστηκαν δραστικά, περνώντας από την παραδοσιακή εκδοχή - τυπικά το ανώι - στο περίφημο νεοελληνικό αστικό διαμέρισμα.     

  • ΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

    07 Σεπτέμβριος, 2008

    "..Ο Αρχιτέκτονας οφείλει να είναι πάνω απ’ όλα Αναγνώστης του πράγματι και του εν δυνάμει, έτσι που να μπορεί και κάθε φορά να συνδέει όλα εκείνα τα βιώματα και αναγνώσματα (εντός και εκτός εισαγωγικών) για να συνθέτει και να κτίζει «με λογισμό και μ’ όνειρο» που λέει και ο Σολωμός.."     

  • RAUM(ZEIT)KLEIDER xώρο(χρονικά)ενδύματα 2008

    30 Αύγουστος, 2008

    Στο έργο της η Gabi Schillig, θέτει το „τέλος“ της παραγωγής και του ελέγχού του χώρου σε αμφισβήτηση, επιτρέποντας την δημιουργία κοινωνικού χώρου σε συσχετισμό με το ανθρώπινο σώμα, το υλικό τη γεωμετρία. Τα υφασμάτινα χωρικά της αντικείμενα, αμφισβητούν τα χωρικά όρια μέσο της κίνησης, προσδίδοντάς του την τέταρτη διάσταση.     

  • «Το διατηρητέο αστικό μέτωπο»

    27 Αύγουστος, 2008

    Συνεχίζουμε τις δημοσιεύσεις τις σχετικές με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου με ένα άρθρο του κ. Γιάννη Κίζη. Ο κ. Κίζης είναι αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ.     

  • ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΙ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ (ΜΕΡΟΣ Α')

    23 Αύγουστος, 2008

    Μεταπολεμικά, σε διάστημα μερικών δεκαετιών η εγχώριες τυπολογικές εκφάνσεις της κατοικίας επαναπροσδιορίστηκαν δραστικά, περνώντας από την παραδοσιακή εκδοχή - τυπικά το ανώι - στο περίφημο νεοελληνικό αστικό διαμέρισμα.     

  • Αφιέρωμα στα ψηλά κτίρια II.β

    19 Αύγουστος, 2008

    Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει μια γενική επισκόπηση του αρχιτεκτονικού κτιριακού τύπου των ψηλών κτιρίων, γνωστού ως ουρανοξύστης, από την εμφάνιση του το 1885 στο Σικάγο μέχρι σήμερα, τις αρχές του 21ου αιώνα. Έχοντας γραφτεί πολλά κείμενα και θεωρίες για τα ψηλά κτίρια, έγινε η προσπάθεια να παρουσιαστεί η ιστορική αυτή αναδρομή με έναν πρωτότυπο τρόπο, ο οποίος να διαφέρει από τους μέχρι τώρα υπάρχοντες.     

  • Ο ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΧΩΡΟΣ…

    06 Αύγουστος, 2008

    Η ύπαρξη του χώρου δημιουργείται ως ανόρθωση υλικού, ιδέα του περιέχειν και πέρασμα ως εμπειρία του ορίου και αντιστοιχεί ανθρωπομορφικά στο σώμα, στο «ίστασθαι» της αρχιτεκτονικής, ενώ η έννοια του «κατοικείν» (μια έννοια ευρύτερη από το σπίτι ως κατάλυμα) προσθέτει την απαραίτητη «ζωντάνια» - «ψυχή» θα λέγαμε το «είναι» της αρχιτεκτονικής.     

πρώτη 22 23 24 25 26 27 28 τελευταία

εγγραφή 385 εώς 400 από 492 εγγραφές σε 31 σελίδες

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital