ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(118.11)

05 Ιανουάριος, 2012

(118.11) "Yπο-γαία"

Το θέμα της διπλωματικής είναι ένα υπόσκαφο μουσείο πετρωμάτων με μια μικρή μονάδα έρευνας καθώς και μια υπαίθρια διαδρομή που σκοπό έχουν να δώσουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιπλανηθεί και να βιώσει το τοπίο.

English version


Φοιτήτριες: Αθανασίου Βασιλική, Κουταλιανού Ανδριάνα-Μαρία
Επιβλέποντες καθηγητές: Ανδρέας Κούρκουλας ,Παρασκευή Νουκάκη Μπαμπάλου.
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούλιος 2011

 

 

Το θέμα της διπλωματικής είναι ένα υπόσκαφο μουσείο πετρωμάτων με μια μικρή μονάδα έρευνας καθώς και μια υπαίθρια διαδρομή που σκοπό έχουν να δώσουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιπλανηθεί  και να βιώσει το τοπίο. Ως τόπο παρέμβασης επιλέξαμε το νησί της Μήλου, και πιο συγκεκριμένα την περιοχή του Σαρακίνικοu, ένα τοπίο ηφαιστειακό που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως 'σεληνιακό'.

H υπαίθρια διαδρομή είναι διασπασμένη και πραγματοποιείται με ήπιες λαξεύσεις του υλικού του εδάφους σε σημεία όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.  Επιπλέον τοποθετούνται κατακόρυφα στοιχεία πεπαλαιωμένης λαμαρίνας με διττή χρήση, να προσανατολίσουν τον επισκέπτη και να του δώσουν μια αίσθηση της κλίμακας σε σχέση με την απροσδιοριστία του τοπίου.

Η πρόταση περιλαμβάνει τρεις παράλληλες υπόσκαφες μονάδες-μπάρες, η χωροθέτηση των οποίων πραγματοποιείται σε μια φυσική κοιλότητα που εντοπίσαμε στο τοπίο καθώς επίσης και στη νοητή προέκταση των σηράγγων ενός εγκαταλελειμμένου ορυχείου καολίνη που εντοπίζεται στην περιοχή. Η συρραφή της κοιλότητας αυτής εξωτερικά υλοποιείται από την ύπαρξη 3 στεγάστρων που σηματοδοτούν τις εισόδους στους επιμέρους χώρους ( χώρος μουσείου, χώροι αναψυχής και μονάδα ερευνας αντίστοιχα). Κάθε μονάδα αποτελείται από τον βασικό χώρο κίνησης, ένα γραμμικό πρίσμα, και τους επιμέρους χώρους-θηλιές. Βασικό συνθετικό εργαλείο αποτέλεσε το φως το οποίο επηρεάζει τόσο τη μορφολογία των χώρων όσο και την κίνηση σε αυτούς. Kάθε φορά οι σχισμές φωτός καθοδηγούν την κίνηση του επισκέπτη καθώς χωροθετούνται στις εισόδους των επιμέρους χώρων κάνοντας τες αντιληπτές. Επιπλέον τα πρίσματα-θηλιές μετασχηματίζονται ανάλογα με τον τρόπο που εισέρχεται το φως σε αυτά. Σε κάθε επιμέρους θηλιά ο επισκέπτης ανακαλύπτει χώρους διαφορετικής δυναμικής με σκοπό να επιτευχθεί κάθε φορά η βίωση του εκάστοτε πετρώματος και όχι η απλή παράθεση-έκθεσή του. Ποιότητες όπως το αίσθημα βύθισης και εγκλεισμού, η ανάδυση και η 'αιώρηση', το αίσθημα αστάθειας ή μιας δυαδικής ισορροπίας χαρακτηρίζουν τις επιμέρους αίθουσες.  Πρόκειται για μια πορεία με διαφορετικές εντάσεις φωτός, που κατά κύριο λόγο ωστόσο παραμένει σκοτεινή και κορυφώνεται στο τέλος της διαδρομής με την έκθεση του επισκέπτη σε έντονο φυσικό φως το οποίο προκαλεί θάμβωση ενώ ανοίγεται στα μάτια του η θέαση του τοπίου, επαναφέροντάς τον στο 'πραγματικό'.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.


Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital