ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(177.12) Νόησης. Διαδραστικό Μουσείο

20 Μάιος, 2013

(177.12) Νόησης. Διαδραστικό Μουσείο

Όπου η αρχιτεκτονική συναντά τη ναυπηγική.

English version


Φοιτήτρια : Κρασάκη Ειρήνη
Υπεύθυνοι καθηγητές : Esther Rivas Adrover, Oliver Houchell
University of East London
Ημερομηνία παρουσίασης  30 Μαΐου 2012

Η διπλωματική αυτή εργασία αφορά την ανάπτυξη μιας υποβαθμισμένης παραθαλάσσιας περιοχής στα Νότια του Ηνωμένου Βασιλείου με έντονη ναυτιλιακή παράδοση.  Η τεχνογνωσία της κατασκευή πλοίων αλλά και τα φυσικά στοιχεία του τόπου αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη σύνθεση ενός ''σύγχρονου μνημείου'' που θα αναβαθμίσει την περιοχή.

 

 

Το Poole Harbour είναι ένα φυσικό λιμάνι με ανεξάντλητα φυσικά στοιχεία και πλούσια ναυτιλιακή παράδοση. Η επιλογή του τόπου οφείλεται στην προσωπική εκτίμηση  του κάλλους  και της ποικιλομορφία του τόπου.

 

 

Στην περιοχή γύρω από το λιμάνι του Poole Harbour ,αναπτύσσονται έντονες κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές διαφορές των παραθαλάσσιων υποπεριοχών που το απαρτίζουν και οι οποίες είναι   το Sandbanks, η παλιά πόλη του Poole και το Hamworthy.

Το Sandbanks ,στο ανατολικότερο τμήμα του λιμανιού, κατατάσσεται στις πιο εύπορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, τόπος διακοπών εύπορων οικογενειών ,οικοδομημένο με σύγχρονες παραθαλάσσιες μονοκατοικίες. Το ιστορικό κέντρο της πόλης του Poole, λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, χαρακτηρίζεται από παραδοσιακές τριώροφες κατοικίες, σοκάκια, μουσεία και ναυπηγεία, που εξυμνούν  την ναυτιλιακή παράδοσης της πόλης. Η περιοχή του Hamworthy ,δυτικά της ιστορικής πόλης συγκαταλέγεται σε μια από τις πιο υποανάπτυκτες περιοχές της Αγγλίας χαρακτηριζόμενη  από εγκληματικότητα και αναλφαβητισμό.

Ως χώρος μελέτης επιλέχτηκε το λιμάνι της πόλης, το οποίο βρίσκεται στο «σημείο τομής» της ιστορικής πόλης του Poole και της υποβαθμισμένη περιοχής του Hamworthy.

 

 

Στόχος ήταν η δημιουργία ενός '' σύγχρονου μνημείου'' που θα εξισορροπούσε  τις κοινωνικές ανισότητες του τόπου, θα   ήταν πόλος έλξης  κατοίκων από τις τρεις διαφορετικές περιοχές, θα  γινόταν χώρος επιμόρφωσης και ανταλλαγής ιδεών.

Η γεωμετρία του «μνημείου» αυτού επηρεάστηκε έντονα από τη ναυτιλιακή παράδοση του τόπου και την τεχνογνωσία στην κατασκευή πλοίων. Οι προτεινόμενες γεωμετρίες των κτιρίων, κατευθύνονται από έναν κάναβο που εμπνέεται από την υπάρχουσα κίνηση των κατοίκων και τη θέα της περιοχής .Το Διαδραστικό Μουσείο προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει τα βασικά συστατικά στοιχεία του τόπου : το φως, την άμμο , το νερό ,αναλύοντας  μια διαφορετική και συνολική αντίληψη των στοιχείων αυτών.

Το Διαδραστικό Μουσείο ανοικοδομείται μερικώς στη στεριά και μερικώς στη θάλασσα, υπενθυμίζοντας μια ομάδα πλοίων που έχει αράξει στο λιμάνι. Αποτελείται από τέσσερα κτίρια, καθένα από τα οποία αφιερώνεται στην εξερεύνηση των τριών φυσικών στοιχείων, ενώ το τέταρτο επικεντρώνεται  στην εξερεύνηση εναλλακτικών τρόπων χρησιμοποίησης των στοιχείων αυτών.

Το κτίριο του φωτός προσφέρει χώρους για την εξερεύνηση του φωτός και της σκιάς, φιλοξενεί  ''μηχανές''  όπου δοκιμάζονται   οι φυσικές και τεχνητές ιδιότητες του φωτός. Το κτίριο του νερού προσφέρει στον επισκέπτη την δυνατότητα να πειραματιστεί με το νερό και να γνωρίσει άγνωστες ιδιότητες του.  Στο κτίριο της άμμου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τις διάφορες ιδιότητες της αλλά και τις εφαρμογές που μπορεί να έχει στην επιστήμη.

Σημαντικό στοιχείο του συγκροτήματος των μουσείων είναι ο δημόσιος χώρος. Είναι ο χώρος που προορίζεται για την συνάντηση των διαφορετικών πληθυσμών του τόπου, τη συζήτηση, την ανταλλαγή ιδεών. Κάθε ένα από τα τέσσερα κτίρια διαθέτει από ένα δημόσιο χώρο.  Οι τέσσερις αυτοί χώροι συνδέονται μεταξύ τους μέσω των διαδρομών και μπορούν να λειτουργήσουν και ανεξάρτητα από το διαδραστικό μουσείο.

Συστατικό στοιχείο του μουσείου είναι η Διαδρομή. Η διαδρομή ξεκινά νοητά από την παλιά πόλη του Poole και το Hamworthy και επεκτείνεται μέσω της διαμόρφωσης του τοπίου και του περιβάλλοντα χώρου στο Διαδραστικό Μουσείο. Οι διαδρομές συνεχίζονται στο εσωτερικό των κτιρίων τα οποία σταδιακά ανυψώνονται από το επίπεδο του εδάφους, εξελίσσονται σε αιωρούμενους διαδρόμους ,προσφέρουν στον επισκέπτη ποίκιλες οπτικές γωνίες του εσωτερικού αλλά και εξωτερικού χώρου.

Το μουσείο αυτό δρα ως καταλύτης για την αναγέννηση της περιοχής, την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων των κατοίκων της, την επιμόρφωση και την ανταλλαγή ιδεών.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital