ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

(137.13) Πολιτιστικό κέντρο Γλυφάδας

23 Φεβρουάριος, 2014

(137.13) Πολιτιστικό κέντρο Γλυφάδας

Ακουστικός και ενεργειακός σχεδιασμός.Cry

English version

Φοιτητές: Αθανασιάδη Χριστίνα, Γιαραμάνης Σταύρος, Μαραγδούλη Αναστασία
Επιβλέποντες Καθηγητές: Νικος Μπαρκας
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ημερομηνία Παράδοσης: Νοέμβριος 2013

 

 

Σκοπός της διπλωματικής μας είναι ο σχεδιασμός τμήματος πολιτιστικού κέντρου. Σχεδιάσαμε μία βιβλιοθήκη για τον ελεύθερο δανεισμό και μελέτη βιβλίων, οι χώροι της οποίας μελετήθηκαν σε ενεργειακό επίπεδο. Παράλληλα στοχεύσαμε στην ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων με ένα αμφιθέατρο. Ο συγκεκριμένος χώρος μελετήθηκε  ακουστικά διασφαλίζοντας έτσι την κάλυψη προβλημάτων ήχου με την επιλογή κατάλληλων υλικών.

 

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ
Το οικόπεδό μας βρίσκεται στη Γλυφαδα, κοντά στους πρόποδες του Υμηττού και έχει προσανατολισμό προς τη θάλασσα. Έχει τριγωνική μορφή και περιγράφεται από 3 οδούς (Αιγαίου- Τρικόρφων και Δεσπότου Καραβασίλη). Η κλίση του οικοπέδου είναι αρκετά έντονη (συνολική υψομετρική διαφορά 10 m). Το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 11000m2 ενώ εμείς αξιοποιήσαμε ένα μέρος του που αντιστοιχεί σε 6000 m2 .

ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

- Εσωτερικό αμφιθέατρο 325 ατόμων (950 m2)
- Βιβλιοθήκη (1160 m2)
- Καφετέρια (240 m2)

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

- Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (480 m2)
- Υπαίθριος χώρος στάθμευσης (30 θέσεων)

ΧΩΡΟΣ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ
Επιλέξαμε την τοποθέτηση του αμφιθεάτρου σε ένα κεντρικό σημείο του οικοπέδου, αφού αποτελεί το πιο κομβικό χώρο του πολιτιστικού κέντρου. Ο όγκος αυτός περιλαμβάνει χώρο υποδοχής και ένα θέατρο (347m2) 325 θέσεων με 6 θέσεις για Α.Μ.Ε.Α., μια θεατρική αποθήκη-ιματιοθήκη και καμαρίνια.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η βιβλιοθήκη αποτελείται από τρεις χώρους: το βιβλιοστάσιο, το δανειστήριο και το αναγνωστήριο. Προτιμήσαμε λοιπόν ο κάθε χώρος να είναι ξεχωριστός και να βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο. Πρωτεύον ζήτημα για εμάς ήταν το αναγνωστήριο να έχει έναν υπαίθριο ή ημιυπαίθριο  χώρο με θέα. Εφόσον λοιπόν πρόκειται και για χώρο με απαίτηση υψηλών επιπέδων φωτισμού, επιλέξαμε να είναι στην  υψηλότερη στάθμη  (+4.00m) του πολιτιστικού και να έχει άμεση  επαφή με το δώμα της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Έχοντας κατά νου όμως τον προσανατολισμό και τα προβλήματα που θα παρήγαγαν τα νότια ανοίγματα, δημιουργήσαμε δύο μεγάλα μέτωπα στην Ανατολή και Δύση.

Εντάξαμε στο νότιο τμήμα του όγκου το αναψυκτήριο - καφετέρια. Πρόκειται για έναν αρκετά μεγάλο χώρο με ειδικά διαμορφωμένο πατάρι και ένα διαμήκες άνοιγμα στο νότο για αξιοποίηση της θέας στη θάλασσα και του διαρκή φωτισμού.

Το δανειστήριο και το βιβλιοστάσιο βρίσκονται στο ισόγειο (±0.00) και ημιυπόγειο (-3.00) αντίστοιχα ενός κοινού όγκου. Στο ισόγειο συναντάει ο κάθε ενδιαφερόμενος τον κύριο χώρο υποδοχής της βιβλιοθήκης,ενώ το βιβλιοστάσιο αποτελεί έναν πιο ελεγχόμενο και απομονωμένο χώρο, καθώς εκεί βρίσκονται παλιά και σπάνια βιβλία και μία αίθουσα διαλέξεων. Σε κάθε επίπεδο υπάρχουν χώροι υγιεινής για την εξυπηρέτηση του κοινού.

ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής αποτελεί μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική μονάδα, που έχει σκοπό την εκμάθηση των βασικών κυκλοφοριακών αρχών σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

 

 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΟΛΥΚΑΡΒΟΝΙΚΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ
Η στέγη είναι μία καμπύλη επιφάνεια που καλύπτει τον συνδετικό όγκο του πολιτιστικού κέντρου. Το καμπυλωτό σχήμα της, μορφώνεται από τοξοτές μεταλλικές δοκούς, οι οποίες εδράζονται σε υποστυλώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το υλικό πλήρωσης της στέγης είναι αδιαφανές πολυκαρβονικό πάχους 10mm.

 

 

ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Η ακουστική διερεύνηση της διπλωματικής εργασίας  αφορά τον σχεδιασμό του θεάτρου, που προορίζεται να φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις του πολιτιστικού κέντρου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ
Για ακουστικούς και αρχιτεκτονικούς λόγους επιλέξαμε μια κυκλική θεατρική χάραξη στη γωνιακή διάταξη της σκηνής Bell Geddes, διαμόρφωση στην οποία τα καθίσματα τακτοποιούνται σε καμπύλες βαθμίδες γύρω από μία ΣΚΗΝΉ κυκλικού τομέα 90 μοιρών.

Η διάταξη των καθισμάτων είναι αμφιθεατρική και η χάραξή τους ψαθωτή. Μεταξύ   της αίθουσας  και του  foyer  διαμορφώνεται η ζώνη των θαλάμων τεχνικής υποστήριξης: θάλαμος  προβολής,  θάλαμος   ηχητικών-φωτιστικών και  ο  θάλαμος   μεταφραστών .

ΧΑΡΑΞΗ ΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΩΝ

 

 

Ύστερα από την χάραξη των ανακλαστήρων οροφής, σε αξονική τομή προέκυψαν 3 ανακλαστήρες .Ο πρώτος και ο δεύτερος έχουν κλίση ενώ ο τρίτος είναι οριζόντιος στο ύψος της ΨΟ.

Ύστερα από την χάραξη των πλευρικών ανακλαστήρων, σε κάτοψη, προέκυψαν τρία διαδοχικά πετάσματα μήκους 2.50m, με κλίση 14,93⁰ ως προς τη διεύθυνση των πλάγιων τοιχωμάτων.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ
Για την αποφυγή καθυστερημένων, αρνητικών ηχοανακλάσεων και τον εκμηδενισμό της ηχούς είναι απαραίτητο να προβλεφτούν κατάλληλες επενδύσεις στις απομακρυσμένες επιφάνειες.

 

Το πολιτιστικό κέντρο μελετήθηκε ενεργειακά στους χώρους της βιβλιοθήκης.

Αναλυτικά, στο βιβλιοστάσιο, στοχεύουμε να έχουμε ελάχιστο φωτισμό (max 150 lux), διότι ειναι ο χώρος όπου αποθηκεύονται τα πιο παλιά / πολύτιμα έντυπα. Στο δανειστήριο, στοχεύουμε σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού (150-300  lux) καθώς εκεί αποθηκεύονται σύγχρονα βιβλία που προσφέρονται για σύντομη ανάγνωση. Στο αναγνωστήριο, στοχεύουμε σε φωτιστική επάρκεια για ανάγνωση (300-500 lux). Σε όλους τους ελέγχους εφαρμόσαμε όρια αποδεκτής απόκλισης  ± 20%.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Το τρισδιάστατο μοντέλο της βιβλιοθήκης διερευνήθηκε μέσω του λογισμικού Ecotect analysis, ενώ οι ενεργειακοί έλεγχοι φωτισμού / σκιασμού υλοποιήθηκαν στο λογισμικό Desktop radiance. Επιλέξαμε ως ημερομηνίες έρευνας ηλιακά δεδομένα στις 21 Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο)  κατά τις ώρες , 09.30 , 13.00 και  19.00  και στις 23 Δεκεμβρίου (χειμερινό ηλιοστάσιο) κατά τις ώρες , 09.30, 13.00 και  16.00 αντίστοιχα. Όλοι οι έλεγχοι  πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά με τη χρήση ξύλινων περσίδων,  κινητών σε επάλληλες δοκιμές, μέχρι την επίτευξη των στόχων. Το στέγαστρο καλύφθηκε με αδιαφανές υλικό, ενώ  οι περιμετρικοί φεγγίτες κάτω από το στέγαστρο είναι επίσης χαμηλής διαπερατότητας.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital