ΕΡΓΟ

ΜΟΥΣΕΙΑ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ- Α’ & B' ΒΡΑΒΕΙΟ

19 Οκτώβριος, 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ- Α’ & B' ΒΡΑΒΕΙΟ

Α΄& Γ’ βραβεία σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Δ. Ησαΐας - Τ. Παπαϊωάννου

English version

<< Αφιέρωμα Δ. Ησαΐας - Τ. Παπαϊωάννου (κεντρική σελίδα)


1. Α΄ βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ε. Βάσσου και τους σπουδαστές αρχιτεκτονικής Σ. Γυφτόπουλο, Χ. Λουκοπούλου και Κ. Φίλιππα. 1989.

Η τοποθέτηση του κτηρίου στο οικόπεδο έγινε έτσι ώστε να προκύψει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλατεία μπροστά από αυτό. Ο χώρος αυτός όροθετείται από έναν γραμμικό κυρίαρχο όγκο, τοποθετημένο διαγώνια στο οικόπεδο δημιουργώντας παράλληλα ένα επίπεδο αναφοράς της πλατείας.

 

 

Στην πλατεία προεκτείνονται οι αυστηρές συνθετικές γραμμές της κάτοψης, ενώ τα συνεχή βαθμιδωτά επίπεδα τονίζουν την μνημειακότητα του κτηρίου.

Στο κτήριο διακρίνονται οι ενότητες:
- Η ενότητα του εκθεσιακού χώρου-μνημείου και 
- Η ενότητα της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων-διαλέξεων

Η ελάφρυνση του προβαλλόμενου όγκου επιτυγχάνεται με τη σειρά των εγκάρσιων τοιχίων και την τοποθέτηση των  επιπέδων του μουσείου σε όροφο, έτσι ώστε να ενοποιείται οπτικά αλλά και ουσιαστικά ο χώρος της πλατείας με την πίσω διαμορφωμένη αυλή.

 

 

 

2. Γ΄ βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ε. Βάσσου και τους σπουδαστές αρχιτεκτονικής Σ. Γυφτόπουλο, Χ. Λουκοπούλου και Κ. Φίλιππα. 1989.

 


 

Στο κτήριο διακρίνονται τρεις βασικές ενότητες:
• Ή ενότητα της αίθουσας συγκεντρώσεων-εκδηλώσεων
• Ή ενότητα της «αίθουσας της Ηλέκτρας Αποστόλου»
• και, τέλος, ή ενότητα της «Εθνικής Αντίστασης».

Βασικό συνθετικό στοιχείο της λύσης είναι η «πορεία» πού εκφράζεται στον χώρο με τους «εναέριους» διαδρόμους πού συνδέουν τους όγκους μεταξύ τους.

 

 

 

Ό όγκος της αίθουσας συγκεντρώσεων προβάλλεται και διαφοροποιείται με την επικλινή οροφή του πού «ξεπροβάλλει» μέσα από το έδαφος της πλατείας. Έγινε προσπάθεια, τόσο με την ελαφριά μεταλλική κατασκευή της οροφής, όσο και με τη διαφάνεια των παράπλευρων επιφανειών, να μην έχει τον χαρακτήρα κλειστής αίθουσας, άλλά καλυμμένου υπαίθριου χώρου.

 

 

Ή αίθουσα της Ηλέκτρας Αποστόλου έχει ελεύθερο σχήμα  και προβάλλει υπερυψωμένη από το έδαφος στη νοτιοδυτική πλευρά του οικοπέδου.

Οι εκθεσιακοί χώροι αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα πού περιέχονται στον αυστηρό ορθογώνιο όγκο πού ορίζεται από τα κατακόρυφα τοιχία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO