ΕΡΓΟ

ΜΟΥΣΕΙΑ

06 Μάιος, 2012

Bunker 599 603

Παλιά πολυβολεία μετατρέπονται σε χώρους μνήμης. (Atelier de Lyon, Rietveld landscape)Embarassed

English version


 

Τα πολυβολεία 599 + 603 είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη Νέα Ολλανδική Ίσαλο - ΝΗW , μια στρατιωτική αμυντική γραμμή από κτίσματα δίπλα στο νερό για την προστασία των γύρω πόλεων από το 1815 μέχρι το 1940.  Κύριο μέλημα αυτής της προσπάθειας είναι πρώτον να καταστούν αυτά τα κτίρια προσβάσιμα και δεύτερον να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό.

Το πολυβολείο 599 με τη διαμόρφωσή του αποκαλύπτει πολλά μυστικά της 80 χιλιομέτρων μήκους Νέας Ολλανδικής Ισάλου. Μία μόνο επίσκεψη στο πολυβολείο (που χρησίμευσε κάποτε και σαν ομαδικό καταφύγιο) αρκεί για να προκύψει μια διαφορετική εικόνα από τα υπόλοιπα 400 ανάλογα καταφύγια της περιοχής. Το κτίσμα που μοιάζει με μία άφθαρτη κατασκευή μνημειακού χαρακτήρα είναι κομμένο και ανοιγμένο στη μέση. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα της οπτικής στο εσωτερικό του που ήταν πάντοτε εντελώς αποκομμένο από τη θέαση. Η κομμένη άκρη του μετατρέπεται σε προβλήτα που στηρίζεται σε μια διπλή σειρά πασσάλων δημιουργώντας μια νοητή γραμμή που διασχίζει την εξαιρετικά βαριά κατασκευή και δείχνει το ύψος που ανέβαινε το νερό σε μια πλημμύρα. Το έργο αυτό αποτελεί δημόσιο πόλο έλξης για τους επισκέπτες αφού είναι ορατό από χιλιάδες περαστικούς από τον βασικό αυτοκινητόδρομο.

 

 

Στο πολυβολείο 603 συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Όπως και σε πολλά άλλα σημεία της Ολλανδίας έτσι κι εδώ εμφανίζεται έντονη καθίζηση του εδάφους. Από την μπροστινή όψη η καθίζηση αυτή είναι σαφώς ορατή. Ολόκληρο το κτίσμα στηρίζεται σε πασσάλους θεμελίωσης οι οποίοι λόγω του προβλήματος είναι ορατοί, όπως οι ρίζες ενός δοντιού που έχουν εκτεθεί. Οι πάσσαλοι της προβλήτας δε, έρχονται να ενισχύσουν αυτήν την εικόνα. Το ομαδικό αυτό καταφύγιο δεν έχει κοπεί στη μέση αλλά η προβλήτα είναι σχεδιασμένη με τον ίδιο τρόπο όπως και στο πολυβολείο 599. Εδώ η προβλήτα τρέχει κατά μήκος του κτίσματος και αιωρείται πάνω από το λιβάδι.

 

 

Έργο : 599 - 603
Σχεδιαστές : Atelier de Lyon | Rietveld landscape
Θέση: Culemborg κατά μήκος της A2, Ολλανδία
Υλοποίηση: 2010
Φωτογραφίες: e. de Lyon

Επιμέλεια : Βίλμα Κοτροκόη

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO