ΕΡΓΟ

ΜΟΥΣΕΙΑ

27 Νοέμβριος, 2016

Los Angeles Museum of the Holocaust

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος του Λος Άντζελες, σχεδιασμένο με μια από τις μεγαλύτερες πράσινες στέγες στην Καλιφόρνια. (Belzberg Architects)

English version


lamoth.IB.2011.06.19.jpg

 

Το νέο κτίριο για το μουσείο Ολοκαυτώματος στο Λος Άντζελες, Los Angeles Museum of the Holocaust (LAMOTH),σχεδιασμένο από τους Belzberg Architects, είναι κτισμένο σε ένα δημόσιο πάρκο, προσκείμενο στο υπάρχον μουσείο Ολοκαυτώματος του Λος Άντζελες, το Los Angeles Holocaust Memorial. Βασικό στοιχείο στο σχεδιασμό του νέου μουσείου ήταν η ένταξη του στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Το νέο μουσείο βυθίζεται μέσα στο έδαφος, επιτρέποντας στην μορφολογία του εδάφους του πάρκου να συνεχιστεί πάνω από την οροφή της κατασκευής.  Υπάρχοντα μονοπάτια του πάρκου χρησιμοποιούνται ως συνδετικά στοιχεία της ροής των πεζών του πάρκου με τη νέα κυκλοφορία των επισκεπτών του μουσείου. Τα μονοπάτια συνεχίζουν στην πράσινη οροφή του κτιρίου σχηματίζοντας μια διαμόρφωση που συνεχίζει την φυσική μορφολογία του εδάφους.  Στο μουσείο χρησιμοποιείται η ίδια παλέτα υλικών με αυτή του Pan Pacific Park, και έτσι μπλέκονται οι αποχρώσεις και οι υφές του μπετόν και της βλάστησης στα δυο σημεία δημιουργώντας μια ενιαία εικόνα. Η όψη του μουσείου η οποία δημιουργείται, είναι διακριτική και εντάσσεται ομαλά στο τοπίο. Το μουσείο αναδύεται από το έδαφος σαν ένας ενιαίος καμπύλος συμπαγής τοίχος, που χωρίζεται και χαράζει το έδαφος για να διαμορφώσει την είσοδο.

 

lamoth.IB.2011.06.06.jpg

 

Η είσοδος στο κτίριο έρχεται σε αντίθεση με την ατμόσφαιρα του πάρκου. Η είσοδος στο πάρκο συνοδεύεται με την παρουσία θορύβου, και έντονης ανθρώπινης κίνησης, που συνεπάγεται η δημόσια χρήση του πάρκου. Καθώς το κτίριο βυθίζεται κάτω από το έδαφος, διασχίζοντας κανείς τη μακριά ράμπα εισόδου, χάνει σταδιακά αυτή την οπτική και ακουστική σχέση με την έντονη εικόνα του πάρκου, και εισέρχεται σε ένα κτίριο, όπου διαμορφώνεται από διαδοχικούς χώρους απομόνωσης στους οποίους εκτίθενται τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του μουσείου. Καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται στο εσωτερικό του κτιρίου, περνάει από διαδοχικά δωμάτια στα οποία το φως γίνεται πιο χαμηλό, και καταλήγει στο τέταρτο δωμάτιο που ονομάζεται  "Στρατόπεδα Συγκέντρωσης", το οποίο έχει χαμηλή οροφή και είναι γεμάτο οθόνες στο μέγεθος ενός notebook, που επιτρέπουν τη θέαση τους από έναν επισκέπτη κάθε φορά. Είναι το πιο ατμοσφαιρικό, σκοτεινό και απομονωμένο μέρος του κτιρίου. Με αυτή τη διαφορά ανάμεσα στην ατμόσφαιρα του πάρκου και του κτιρίου, δίνεται έμφαση στην εμπειρία του εσωτερικού του κτιρίου. Οι επισκέπτες εξερχόμενοι από το μουσείο φτάνουν στο επίπεδο του υπάρχοντος μνημείου, ξανασυναντούν το φυσικό φως και ξαναβρίσκουν την οπτικοακουστική σχέση τους με το πάρκο.

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με sustainable συστήματα και υλικά, το μουσείο LAMOTH έχει πολλές πιθανότητες να λάβει τη Χρυσή Πιστοποίηση (LEED Gold Certification) από το Αμερικάνικο Συμβούλιο Πράσινης Δόμησης (US Green Building Council).

 

lamoth.IB.2011.06.01.jpg lamoth.IB.2011.06.02.jpg
lamoth.IB.2011.06.03.jpg lamoth.IB.2011.06.04.jpg
lamoth.IB.2011.06.09.jpg

lamoth.IB.2011.06.07.jpg lamoth.IB.2011.06.08.jpg

lamoth.IB.2011.06.10.jpg

lamoth.IB.2011.06.11.jpg

lamoth.IB.2011.06.05.jpg

 
lamoth.IB.2011.06.15.jpg

lamoth.IB.2011.06.17.jpg lamoth.IB.2011.06.18.jpg

 

Επιμέλεια : Χριστίνα Μαϊστρέλη

Αρχιτεκτονικό γραφείο: Belzberg Architects, Santa Monica
Τίτλος έργου: Los Angeles Museum of the Holocaust
Τόπος: Los Angeles
Εμβαδόν: 27,000 ft2
Βραβείο: (Βραβείο Δημάρχου) Allen Matkins Green Building Design Concept Award.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO