ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

Dance and Music Art Center [DaMAC] στην πλατεία Κλαυθμώνος

07 Ιούλιος, 2013

Dance and Music Art Center [DaMAC] στην πλατεία Κλαυθμώνος

Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται σε ένα καλλιτεχνικό κέντρο δημόσιου χαρακτήρα που συστεγάζει δύο μορφές τέχνης, το χορό και τη μουσική.

English version


Φοιτήτριες: Κωστούρου Φανή, Αγγελοπούλου Δαναή - Καλλιόπη
Υπεύθυνοι καθηγητές: Καρβουντζή Κωνσταντίνα, Παπαβασιλείου Ματθαίος
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ
Ημερομηνία παρουσίασης : 2012

 

 

Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται σε ένα καλλιτεχνικό κέντρο δημόσιου χαρακτήρα που συστεγάζει δύο μορφές τέχνης, το χορό και τη μουσική. Τοποθετείται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με μέτωπο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στόχος της επέμβασης είναι να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης πολλαπλών δραστηριοτήτων στο κέντρο της πόλης που θα δώσει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες που στερούνται μέσα και εξοπλισμό να λάβουν μέρος σε εργαστήρια, σεμινάρια εκμάθησης και παραστάσεις, να προπονηθούν και να προβληθούν παρουσιάζοντας δικό τους έργο με την ευγενή επικουρία του δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Παιδείας. Το πιο σπουδαίο στοιχείο ωστόσο, είναι η δυνατότητα περιοδικής φιλοξενίας των καλλιτεχνών στον ίδιο το τόπο που δραστηριοποιούνται και δημιουργούν. Η σύνθεση ξεπερνά τα στενά όρια του οικοπέδου και προτείνονται παρεμβάσεις σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο αλλά και προθέσεις οργάνωσης στον επανασχεδιασμό της πλατείας Κλαυθμώνος. Αναλυτικά, οι συνθετικές αρχές της πλατείας στηρίζονται στην προβολή του θεμιστόκλειου τείχους, ερείπια του οποίου βρίσκονται κάτω από την πλατεία, και στην χάραξη των βασικών κινήσεων που συνδέουν την πλατεία Κοραή και το μετρό Πανεπιστήμιο με την πλατεία Καρύτση και την Ευρυπίδου. Όσον αφορά, το οικοδομικό τετράγωνο επιχειρείται η σύνδεση των εσωτερικών υπαίθριων χώρων τριών πολιτιστικών κτιρίων, του Μουσείου της Πόλεως Αθηνών, του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού και του DaMAC. Tέλος, το ίδιο το κτίριο στηρίζεται στην αρχή ενός «ανοιχτού» κτιρίου για την πόλη στο οποίο ο περιηγητής έχει ταυτόχρονη εποπτεία της πόλης και των καλλιτεχνικών δρώμενων σ' όλη την πορεία του μέσα στο κτίριο.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital