ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

BACAM

06 Σεπτέμβριος, 2014

BACAM

Μουσείο σύγχρονης τέχνης. Μπουένος Άιρες.

Φοιτητής : Ταφούνας Αντρέας
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Α. Λαδά
Α.Π.Θ. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παρουσίασης: Φεβρουάριος 2013

 

 

Αφορμή για την επιλογή του θέματος της διπλωματικής εργασίας, υπήρξε η συμμετοχή μου σε ένα διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για το σχεδιασμό ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης, στο Μπουένος Άιρες.

To Buenos Aires, πρωτεύουσα της Αργεντινής, τοποθετείται στη δυτική ακτή του Rio de la Plata. Με πληθυσμό 13 εκατομμύρια, καθίσταται μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ν. Αμερικής - μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη, γνωστή για την πλούσια πολιτιστική ζωή της. Όντας ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο, η αρχιτεκτονική του συνυφαίνεται μέσα από διαφορετικά στυλ τα οποία διαμορφώνουν ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό σκηνικό.

Το Puerto Madero,  η συνοικία στην οποία προοριζόταν ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου μουσείου, καταλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα της όχθης του Rio de la Plata, και αποτελεί μια εξελισσόμενη γειτονιά του Buenos Aires με εμβληματική ιστορία.  Αρχικά αποτελούσε το κύριο λιμάνι της πόλης, που αργότερα εγκαταλήφθηκε για οικονομικούς λόγους, για περισσότερο από έναν αιώνα. Κατά τη δεκαετία του '90, δραστικά έργα ανακαίνισης και επανάχρησης ξεκίνησαν στην περιοχή, δίνοντας άλλο ύφος στα παλιά βιομηχανικά κελύφη. Οι χαρακτηριστικές πλίνθινες αποθήκες, ανάμεσα στις οποίες τοποθετείται και το αντικείμενο μελέτης, μετατράπηκαν σε πολυτελή γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχεία 5 αστέρων, τράπεζες, κινηματογράφους, εστιατόρια και pubs.

Η περιοχή σύνθεσης για τη δημιουργία ενός Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, φέρει σημαντικά στοιχεία και ιδιότητες που την καθιστούν ιδιαίτερη. Η έντονη βιομηχανική παρουσία μιας άλλης εποχής σε συνδυασμό με δημιουργίες του σύγχρονου αρχιτεκτονικού star system (οι N. Foster, C. Pelli, P. Starck, S. Calatrava μεταξύ άλλων) διαμορφώνουν το άμεσο χτισμένο περιβάλλον της. Δυναμικό στοιχείο αποτελεί η γειτνίαση με το υδάτινο στοιχείο και οι οπτικές φυγές που προσφέρονται. Η τοποθέτησή του πάνω στον κύριο άξονα της πόλης, οι αστικές αναπλάσεις, οι φαρδιές πεζοδρομήσεις στο υδάτινο μέτωπο και τα δελεαστικά αξιοθέατα, εξασφαλίζουν κοινωνικότητα και κινητικότητα γύρω από την τοποθεσία, δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για την υποδοχή ενός μουσείου, ενός δημοσίου κτηρίου μεγάλων διαστάσεων.

Κεντρική ιδέα σχεδιασμού
Τα τμήματα τόπων που εμπεριέχονται σε μια σύγχρονη πόλη, όπως το Μπουένος  Άιρες, αποτελούν συνήθως θραύσματα μνήμης και χωρικής συνέχειας. Στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι να αποδίδει συνοχή, να επανασυρράπτει οπτικές ασυνέχειες, περιοχές με διαφορετική ταυτότητα - περιοχές στα όρια της πόλης - να ενσωματώνει υδάτινες περιοχές που αποτελούν χωρικό χάσμα, να διαμορφώνει μέσω των ακτογραμμών τον τρόπο που η πόλη σχετίζεται με το υγρό στοιχείο της, να ενεργοποιεί παραμελημένους χωρικούς θύλακες, να ερμηνεύσει τη μορφολογική ταυτότητα της πόλης.

Η γραμμικότητα είναι μια αρχή που εύκολα διακρίνεται στη σύνθεση του αστικού ιστού της περιοχής. Το κτίριο θέλοντας να συνδιαλέγει με την πόλη, αλλά ταυτόχρονα να αφηγηθεί μια νέα ιστορία, διαμορφώνει μια ογκοπλασία που από τη μια σέβεται την ευθεία που χαράζουν οι παλιές αποθήκες και το ποτάμι και από την άλλη θέτει νέους άξονες που επικοινωνούν με το σήμερα. Η σύνθεση επηρεάστηκε από μια  πολυδιάστατη ερμηνεία της έννοιας της προβολής. Προβολή ως στοιχείο της λειτουργίας του κτιρίου (εκθέσεις έργων σύγχρονης δημιουργίας), προβολή ως μέσο εξωτερίκευσης του εσωτερικού χώρου μέσω της διαφάνειας, προβολή ως καδράρισμα της εξωτερικής θέασης. Η όλη λογική της αρχιτεκτονικής οργάνωσης και του ύφους του κτηρίου στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου που δεν εξαντλείται σε μια απλή σύντομη επίσκεψη, αλλά λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, προσφέροντας στο κοινό άνετες συνθήκες παραμονής με πολλαπλά ερεθίσματα και δυνατότητα συμμετοχής σε εναλλακτικές εκδηλώσεις.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital