ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

(151.13) Eπαναπροσδιορίζοντας τα απομεινάρια

05 Απρίλιος, 2014

(151.13) Eπαναπροσδιορίζοντας τα απομεινάρια

H αναγέννηση της περιοχή της Κάτω κοιλάδας του ποταμού Lea μέσω της δημιουργικής ανακατασκευής και ανασυγκρότησης των εγκαταλελειμμένων και ξεχασμένων της χώρων.

English version

Φοιτήτρια : Θεοφανοπούλου Μικαέλλα
Επιβλέπων καθηγητής: Harriet Harris
Σύμβουλος καθηγητής: Dan Jones, Frederik Rissom
Πανεπιστήμιο: Oxford School of Architecture
Ημερομηνία παρουσίασης : Μάιος 2013

Τίτλος διπλωματικής: Eπαναπροσδιορίζοντας τα απομεινάρια

Η περιοχή της Κάτω κοιλάδας του ποταμού Lea είναι μία από τις πιο παραμελημένες δημόσιες εκτάσεις  του Λονδίνου, δεν παύει όμως να είναι εμπλουτισμένη με βιομηχανική ιστορία. Η περιοχή καλύπτει μια έκταση νοτιοανατολικά του Ολυμπιακού Σταδίου και εκτείνεται μεταξύ των νέων τελεφερίκ του Λονδίνου και το Oλυμπιακό Πάρκο. Είναι μια τοποθεσία διακριτικών καθώς και ακραίων χαρακτηριστικών. Το ανατολικό μέρος του Λονδίνου είναι γεμάτο με εγκαταλελειμμένες περιοχές και υποδομές, μια οικονομία που βασίζεται στις κατασκευές, στις αποθήκες επιχειρήσεων, στα απορρίμματα, τα απόβλητα και την αποθήκευση. Το site που έχω επιλέξει βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία  που η κληρονομιά συναντά τη βιομηχανία και ο πολιτισμός την τεχνολογία.

Δίνοντας έμαφαση στα γεωγραφικά στοιχεία της περιοχής και στις δεδομένες συνθήκες ζωής, προσπάθησα να δημιουργήσω μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα παράξει μία σωστά συνδεδεμένη συνοικία μικτής χρήσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση, τις πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες και την υπάρχουσα κατοικημένη κοινότητα.

Eπιχείρησα να δώσω μία καινοτόμο απάντηση στα αναπάντητα ερωτήματα της περιοχής, θέλοντας να αντικατοπτρίσω την ευαισθησία μου απέναντι στην χαρακτηριστική και μοναδική κληρονομιά και τα παραποτάμια πλεονεκτικά στοιχεία της τοποθεσίας.  Συνειδητοποιώντας την προοπτική της επαναχρησιμοποίησης και προσαρμογής των υφιστάμενων χώρων, επιχείρησα να προβάλλω υψηλής ποιότητας προτάσεις σχεδιασμού για την περιοχή.

Βασικές Ιδέες

-Οικογένεια συνδετικών δομών
-Κατασκευή μικτών χώρων
-Ενίσχυση της πράσινης υποδομής
-Δημιουργία αρχιτεκτονικής ποιότητας (υγεία και έμπνευση, εκπαίδευση και άσκηση)

Αναλυτικότερα, προσδιόρισα τον άξονα των κινήσεων μου ως προς:

-την οικονομία για τη δημιουργία πλούτου, επιχειρήσεων και την απασχόληση των κατοίκων της περιοχής.
-τους ανθρώπους της κοινότητας ή μη, που θα βοηθήσουν τους κατοίκους που έχουν ανάγκη να βρουν θέση εργασίας με σκοπό την επίτευξη μιας ''γνωσιακά προσανατολισμένης'' κοινότητας
-το μάρκετινγκ για την προώθηση της μετατροπής της περιοχής σε μια παγκόσμια πόλη-περιοχή και στην προσέλκυση κοινού
-τους χώρους που συνδυάζουν ένα υγιές περιβάλλον με ευχάριστους ανοιχτούς χώρους και το άρτια σχεδιασμένο πρόγραμμα υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

 

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
καφετέρια, εστιατόριο με βιολογικά προιόντα, μαθήματα υγιεινής και βιολογικής μαγειρικής, μαθήματα κηπουρικής και φύτευσης, νηπιαγωγείο φύλαξης, εκπαιδευτικά σεμινάρια μαγειρικής, κατοικίες προς ενοικίαση κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, σύλλογος για μαθήματα εκγύμνασης σώματος και φυσικής υγείας

Ονομασίες κύριων κτιριακών μονάδων:

οργανικό κέντρο ζωής
κέντρο αξιοποίησης κοινοτικών πόρων
κέντρο κηπευτικής μονάδας

Concept

-οργανικός τρόπος ζωής, βιολογική φιλοσοφία, λαχανικά και φρούτα παραγωγής, μονάδες καλλιέργειας μέσα στο τοπίο της πόλης
-ενσωμάτωση χαρακτηριστικών που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος
- χρησιμοποίηση τεχνολογίας με μηδενική προώθηση του άνθρακα
-χρήση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
-προώθηση''πράσινων'' υλικών (ξύλο, μπαμπού κ.λπ.)

 

 

Εν κατακλείδι, η μελέτη '' Επαναπροσδιορίζοντας τα απομεινάρια '' αναπτύσσει τη συμπαγή και συνεπή κατανόηση της δημόσιας σφαίρας στην κάτω κοιλάδα του ποταμού Lea αξιοποιώντας τις σχέσεις των διαφόρων χώρων και της σύνδεσής τους με τον ποταμό , στο δρόμο και τους χώρους πρασίνου . Διερευνά τις αξίες , τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες των εναπομεινάντων χώρων χρησιμοποιώντας το guerilla urbanism και τον καινοτόμο σχεδιασμό ως εργαλεία για να τους προαγάγει . Η περιοχή που μελετάται, βρίσκεται στη ζώνη όπου το βιομηχανικό συναντά το οικιακό περιβάλλον και ο πολιτισμός και η ιστορία συγκρούεται με την τεχνολογία και την βαριά υποδομή . Μια ολοκληρωμένη αλλά και περιεκτική ανάπτυξη του χώρου που δημιουργεί ένα συνδεδεμένο κύκλωμα κτιρίων μικτής χρήσης , με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση , το υγιεινό μαγείρεμα και διαβίωση , ''εμπλέκει'' την υπάρχουσα κατοικημένη κοινότητα, βελτιώνοντας την ποιότητας ζωής και συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της οικονομίας για τη δημιουργία πλούτου , επιχειρήσεων και απασχόλησης . Η πρόταση μιας νέας γέφυρας πεζών , συνδέει τις κατοικημένες περιοχές με την προτεινόμενη μονάδα κτιρίων , προωθεί τη μετατροπή της περιοχής σε ανώτερης κλάσης συνοικία και προσελκύει το κοινό . Η δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος συνδυασμένου με μια ποικιλία  ανοιχτών χώρων και το μίγμα ανώτερου σχεδιασμού και ποιοτικών υπηρεσιών, επιτυγχάνει την καινοτόμο και υποδειγματική προσέγγιση στον αστικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική που ανταποκρίνεται στους περιορισμούς και τις ευκαιρίες της περιοχής .

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital