ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βίντεο.Διάλεξη του αρχιτέκτονα Arne Henriksen

05 Αύγουστος, 2011

Βίντεο.Διάλεξη του αρχιτέκτονα Arne Henriksen

Το βίντεο της διάλεξης του Φινλανδού αρχιτέκτονα Arne Henriksen, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου των διαλέξεων διεθνούς αρχιτεκτονικής, που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. 

English version

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του πραγματοποιεί ετήσιους κύκλους διαλέξεων και εκθέσεων διεθνούς αρχιτεκτονικής. Οι κύκλοι αυτοί αποτελούν θεματικές ενότητες, καθώς επιδιώκουν να παρουσιάσουν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική χωρών με κοινά χαρακτηριστικά, γεωγραφικά, γλωσσικά, καλλιτεχνικά, πολιτισμικά ή άλλα.

Ο Arne Henriksen γεννήθηκε το 1944 στο Søndre Land και σπούδασε στην École Spéciale des Travaux Publics του Παρισιού και στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Trondheim. Στη δεκαετία του 1980 εργάστηκε ως διευθυντής αρχιτεκτονικών υπηρεσιών των Νορβηγικών Σιδηροδρόμων, ενώ από το 1989 ως το 1992 δίδαξε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Όσλο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 διατηρεί επίσης αρχιτεκτονικό γραφείο στο Όσλο.

Ο Henriksen επέλεξε επίσης να πειραματιστεί με το μεταμοντέρνο ιδίωμα, που τουλάχιστον στη Νορβηγία δεν άφησε πολλές αξιοσημείωτες μαρτυρίες. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει τον σιδηροδρομικό σταθμό Holmlia στα περίχωρα του Όσλο (1988), και τον μικρότερο σταθμό Lodalen στην ίδια πόλη (1991): και τα δύο αυτά έργα απέσπασαν το σημαντικότερο νορβηγικό βραβείο για την αρχιτεκτονική, το Houens Fond Architectural Award.

Στο πεδίο αυτό που του είναι ιδιαίτερα οικείο, ο Henriksen μελετά στη συνέχεια μεταξύ άλλων τον σταθμό στη Sandvika, κοντά στο Όσλο, και τον σταθμό στο Slependen, εγκαταλείποντας τον μεταμοντερνισμό. Εδώ η πλαστική και κατασκευαστική ευρηματικότητα διευρύνεται, από τον μοντερνισμό ως μια νέα «μεσαιωνίζουσα» αισθητική, και ενισχύεται η χρήση του ξύλου ως βασικού δομικού υλικού. Ο Henriksen έχει μελετήσει μεγάλη ποικιλία δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, και ταυτόχρονα κινείται με ιδιαίτερη ευχέρεια στον χώρο του αστικού σχεδιασμού.

Το έργο του Arne Henriksen έχει δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά περιοδικά αρχιτεκτονικής ενώ ο ίδιος έχει συμμετάσχει ως κριτής σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει διδάξει σε αρχιτεκτονικές σχολές ανά τον κόσμο, από τη Γαλλία και την Ολλανδία ως το Μεξικό και την Ιαπωνία.

 

 

 

 

 

 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital